Hummer thermidor - gratinerad hummer

Förrätt på nyår: recept med hummer
Foto: Ulrika Ekblom
Liselotte Forslin
Liselotte Forslin

Hummer thermidor - gratinerad hummer

15 ingredienser

30 min

Gratinerad hummer med svampstuvning. Lite meckigt men en underbart god förrätt till nyår! Fryst hummer duger utmärkt till denna svampgratinerade sötnos.

_Text, recept och matstyling: Liselotte Forslin/Söderberg agentur
Foto: Ulrika Ekblom/Söderberg agentur
Styling: Jenny Norstedt och Ulrika Ekblom.

Smycken och accessoarer från Estelle, Herta, Euforica._

Ingredienser

portioner

Hummer thermidor

  • 2 hummrar (färska eller djupfrysta ca 300 g/st)
  • 100 g champinjoner, tärnade
  • 0,5 schalottenlök, hackad
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl fiskbuljong
  • 2 msk cognac
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 0,5 msk citron, pressad
  • salt (efter smak)
  • 0,5 dl gruyèreost
  • 1 msk ströbröd

Till servering

  • citron, klyftor
  • bladsallad

Gör så här

Hummer thermidor

  1. Tina din hummer i kylskåp över natten om den är fryst.
  2. Sätt ugnen på 250 grader.
  3. Klyv varje hummer på längden och se till att stjärt och sköld håller ihop.
  4. Ta ur köttet från stjärt och leder och ta bort magsäcken.
  5. Skär hummerköttet i små bitar och lägg sedan tillbaka det i hummerskalen.

Svampgratinering till hummer

  1. Lägg champinjoner i en kastrull och sätt på medelvärme.
  2. Låt nästan all vätska koka ur och tillsätt sedan smör och schalottenlök.
  3. Fräs i cirka 5 minuter.
  4. Strö över mjöl och vispa ner grädde och buljong.
  5. Låt sjuda utan lock cirka 5 minuter.
  6. Smaka av med konjak, kajennpeppar, citronsaft och eventuellt lite salt.
  7. Ställ hummerskalen i en ugnssäker form och fyll dem med stuvningen.
  8. Blanda ost och ströbröd och strö över.
  9. Gratinera i cirka 10 minuter.
  10. Servera din Hummer thermidor med citronklyftor och sallatsblad som förrätt till nyår!