Fougasse - festbröd med oliver

koket.se
Fougasse - festbröd med oliver
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Fougasse - festbröd med oliver

8 ingredienser

Leilas goda fougasse. Till detta härliga bröd behöver du 2 dl färdig vetesurdeg. Receptet ger två bröd.

Här hittar du recept på Davids surdeg, grundrecept. David tipsar om hur du lyckas med surdeg.

Se Leila Lindholm laga receptet

logo

Ingredienser

Leilas goda fougasse

  • 10 g jäst
  • 2,5 dl vatten
  • 0,3 dl olivolja
  • 0,5 dl durumvetemjöl
  • 7 dl vetemjöl special
  • 2 dl vetesurdeg
  • 2 tsk salt
  • 150 g oliver, urkärnade

Gör så här

Leilas goda fougasse

  1. Smula jästen i en bunke, häll över ljummet vatten och rör tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt olivolja, durumvete, vetemjöl special och surdeg och arbeta i bakmaskin i 6 minuter på mellanhastighet.
  3. Tillsätt salt och knåda degen ytterligare 5 minuter. (Om du tillsätter saltet från början så blir degen inte lika smidig.)
  4. Häll ner oliverna och kör bakmaskinen i 1 minut till (det gör inget om de går sönder lite).
  5. Låt degen jäsa i bunken1 timme under bakduk.
  6. Häll upp degen på ett mjölat bakbord och dela den på 2 bitar och runddriv den till 2 runda bröd (rundriva betyder att man viker den in mot mitten samtligt som man snurrar på degen).
  7. Platta ut degen till två lika stora ovala platta bröd.
  8. Låt bröden vila i 2–5 minuter så att spänningen i degen släpper (om man inte gör det drar brödet ihop sig under jäsning och i ugnen).
  9. Kavla ut bröden på längden så att de får en lång oval form och är cirka 1,5 cm tjocka.
  10. Låt dem vila i ytterligare cirka 2–5 minuter så att spänningen i degen släpper.
  11. Snitta fyra snitt diagonalt på varje sida av brödet och ett långt i mitten.
  12. Lägg upp bröden på en plåt.
  13. Dra i bröden så att det blir stora hål där du skurit snitten så att brödet får formen som ett stort vackert löv.
  14. Låt bröden jäsa på plåten i cirka 1 timme under bakduk.
  15. Sätt ugnen på 250 grader.
  16. Sätt in brödet i ugnen och släng in 1 dl vatten på ugnsbottnen (detta ger en ångbildningen som ger brödet ett fin skorpa).
  17. Sänk värmen till 200 grader efter cirka 10 minuter och grädda i 10–15 minuter.
  18. Ta ut brödet ur ugnen och pensla bröden med rikligt med olivolja och salta dem med flingsalt.