Favoritbaguetter med surdeg

Favoritbaguetter med surdeg
Foto: TV4
David Zetterström
David Zetterström

Favoritbaguetter med surdeg

Av: David Zetterström

Från: Leila bakar

9 ingredienser

Davids fick inspiration till sina nyttiga surdegsbaguette på sitt favoritcafé i Paris.

Receptet är beräknat till 15 minibaguetter.

Här hittar du recept på Davids surdeg, grundrecept. David tipsar om hur du lyckas med surdeg.

Ingredienser

portioner stycken
  • 650 g vatten, fingervarmt
  • ev 3 g jäst
  • 1050 g vetemjöl
  • 450 g vetesurdeg
  • 20 g salt

Fröblandning

  • 15 g solroskärnor, rostade
  • 15 g linfrön
  • 15 g sesamfrön
  • 15 g russin

Gör så här

  1. Häll det fingervarma vattnet i en bunke.
  2. Smula över jästen och rör om till den är helt upplöst i vätskan.
  3. Häll i vetemjölet och arbeta in det successivt.
  4. Häll i surdegen.
  5. Kör degen först långsamt i bakmaskin i ca 2 minuter, sedan snabbare i 8-13 minuter.
  6. Tillsätt saltet när det är två minuter kvar.
  7. Blanda till sist i fröblandningen.
  8. Låt degen jäsa under bakduk i ca 2 timmar.
  9. Vik degen försiktigt in mot mitten i bunken.
  10. Låt degen jäsa ca 1 timme till under bakduk.
  11. Dela degen i fyra bitar och baka ut bitarna till minibaguetter.
  12. Vik in sidorna mot mitten så det blir långa baguetter.
  13. Lås jäsa på plåten under bakduk i ca 30 minuter.
  14. Grädda i 250 grader i ca 15 minuter. Spruta gärna in lite vatten med en blomspruta när du sätter in baguetten för att få en härlig skorpa.