Levain med äpple och rostade valnötter

Levain med äpple och rostade valnötter
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Levain med äpple och rostade valnötter

7 ingredienser

Levain är det franska ordet för surdeg. Det är helt enkelt ett ljust bröd bakat på surdeg av vete eller råg. /Leila Lindholm

Receptet ger 1 stort bröd.

Jag tillsätter även färsk jäst i min levain men en liten nypa räcker för att kicka igång jäsningen.

Levain är trots sin enkla komposition inte alltid enkel att lyckas med, det gäller att få till de stora karakteristiska bubblorna i brödet. Därför ska degen jäsa länge och hanteras mycket varsamt så att inte luften trycks ut.

Här hittar du recept på Davids surdeg, grundrecept. David tipsar om hur du lyckas med surdeg.

Ingredienser

portioner stycken
  • 10 g jäst
  • 7 dl vatten, ljummet
  • ca 14 dl vetemjöl special
  • 4 dl vetesurdeg
  • 1,5 msk salt
  • 2 gröna äpplen
  • 100 g valnötter

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten.
  2. Tillsätt hälften av mjölet och knåda på låg hastighet i maskin i cirka 10 minuter.
  3. Tillsätt surdegen, salt och resterande mjöl, lite taget. Arbeta degen i maskin i cirka 20 minuter.
  4. Tvätta och tärna äpplena i bitar.
  5. Rosta valnötterna i en torr stekpanna.
  6. Arbeta varsamt in äppelbitar och valnötter i degen för hand.
  7. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i cirka 2 timmar.
  8. Sätt ugnen på 250 grader.
  9. Häll upp degen på en mjölad skärbräda i trä och vik försiktigt ihop den till en limpa. Undvik att arbeta degen, hantera den varsamt så att inte luftbubblorna trycks ut.
  10. Mjöla brödet och låt det jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 1 ½ timme.
  11. Stjälp upp brödet på en plåt och släng in 1 dl vatten på ugnsbottnen. Detta gör man för att brödet ska få en fin krackelerad skorpa.
  12. Sänk värmen till 200 grader och grädda i 40–50 minuter.