Pizzadeg med surdeg, grundrecept

koket.se
Pizzadeg med surdeg, grundrecept
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Pizzadeg med surdeg, grundrecept

8 ingredienser

Det här är ett recept på en elastisk och lättarbetad pizzadeg med surdeg. Efter jäsningen ska man inte knåda degen, då får man inga luftbubblor i degkanten. Brödet smakar mycket, har en god sälta och blir härligt krispig i kanterna. Låt med fördel degen kalljäsa i kyl över natten. /Leila Lindholm

Här hittar du recept på Davids surdeg, grundrecept

David tipsar om hur du lyckas med surdeg

Förslag på olika pizzor:
Pizzasnurror
Fikonpizza med mandel och mörk choklad
Hallonpizza med vit choklad
Päronpizza med stiltonost
Pizza frutti di mare

Se Leila Lindholm laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 12 g jäst
  • 3 dl vatten, kallt
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl vetesurdeg
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 3 dl durumvetemjöl
  • 3 dl vetemjöl special

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten.
  2. Rör ner olivolja, surdeg, salt och strösocker.
  3. Tillsätt durumvetemjöl och lite vetemjöl i taget och knåda pizzadegen i maskin i cirka 10 minuter tills den är elastisk.
  4. Strö över lite vetemjöl och jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 2 timmar.
  5. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Baka ut degen till 5 bollar.
  7. Lägg dem på en mjölad bricka och täck med plastfilm. Låt vila i kylen över natten eller kavla direkt ut dem lövtunt på mjölat bakbord (utan att knåda degen).
  8. Smaksätt pizzan med valfri fyllning (se tipsrutan).
  9. Grädda din pizza i mitten av ugnen i cirka 5 minuter.