Leilas glassandwich

Leilas glassandwich
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas glassandwich

17 ingredienser

Leilas glassandwich består av stora härliga chocolate chip cookies och en vit chokladglass.

Receptet ger 12 stora kakor och ca 3 liter glass.

Vad gör jag med alla äggvitor som blir över? Här är ett par tips:
Avokadosorbet
Sabayonne (Zabaglione)
Macarons i flera smaker
Leilas sega maränger

Ingredienser

portioner stycken

chocolate chip cookies

  • 250 g smör, mjukt
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl ljust muscovadosocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 100 g mörk choklad 70 % (hög kvalitet)
  • 100 g pekannötter

Vit chokladglass

  • 10 äggulor
  • 0,75 dl strösocker
  • 5 dl standardmjölk
  • 5 dl vispgrädde
  • 700 g vit bakchoklad
  • 0,5 krm salt
  • 1 msk cognac

Gör så här

Chocolate chip cookies

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör, salt, strösocker, muscovadosocker och vaniljsocker krämigt.
  3. Tillsätt ägg och vispa lite till.
  4. Rör ner vetemjöl med bikarbonat och forma till en deg.
  5. Tillsätt grovhackad choklad och hela pekannötter.
  6. Forma degen till en rulle.
  7. Plasta in och låt den vila i kylen någon timme.
  8. Forma 12 bollar av degen.
  9. Gägg dem plåtar med bakplåtspapper och platta till dem.
  10. Grädda kakorna gyllene 12-15 minuter.

Vitchokladglass

  1. Vispa äggulor och strösocker vitt och fluffigt.
  2. Koka upp mjölk och visprädde.
  3. Bryt chokladen i bitar i en stor bunke.
  4. Låt svalna några grader och häll den sedan över chokladen under omrörning.
  5. Häll genast den varma mjölken över äggsmeten under vispning.
  6. Smaksätt smeten med salt och cognac.
  7. Kyl smeten till kylskåpskall innan den fryses till glass i glassmaskin.

Vid servering

  1. Sätt ihop din sandwich när den ska serveras. Två kakor med glass emellan.