Linas saffransdoftande fisksoppa

Linas saffransdoftande fisksoppa
Foto: TV4

Linas saffransdoftande fisksoppa

Av: Lina Hedlund

Från: Klockan nio hos stjärnorna

23 ingredienser

En underbart god soppa att värma sig med under vinterhalvåret. Serveras med nyttiga frökex.

Krydda rätten efter smak med till exempel basilika och chili.

Lina bjöd även på
Chèvre med rödbetor
Mamma Evas cheesecake

Receptet är från programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Fisksoppa

  • 400 g lax
  • 400 g torsk
  • skalade räkor
  • 4 havskräfta
  • 500 g musslor
  • 1 förp saffran
  • 1 l vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 3-4 matlagningsgrädde
  • crème fraîche (efter smak)
  • 2-3 dl vitt vin
  • 1 gul lök
  • 3-4 vitlökar
  • broccoli (efter smak)
  • blomkål (efter smak)
  • dill
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

frökex

  • 1 dl linfrön
  • 1 dl vatten
  • 1 dl svarta sesamfrön
  • 1 äggvita
  • 1-2 dl parmesanost, riven

Gör så här

Fisksoppa

  1. Hacka löken och fräs i smör tillsammans i en kastrull.
  2. Tillsätt kryddor, saffran, buljong, grädde, crème fraiche, vin och grönsaker och låt sjuda ca 10-15 minuter.
  3. Lägg i fisken och skaldjuren och sjud ca 5-7 minuter, låt inte fisken koka sönder.
  4. Ta grytan från värmen och lägg i räkorna.
  5. Låt soppan dra ett par minuter.
  6. Garnera med havskräftor och dill.

Frökex

  1. Sätt ugnen på 130 grader.
  2. Lägg linfrön i vatten och låt svälla i några timmar.
  3. Blanda linfrön med svarta sesamfrön, äggvita och färskriven parmesan.
  4. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
  5. Bred ut matskedsstora klickar på bakplåtspappret till riktigt tunna rundlar.
  6. Ugnsbaka i 15 minuter och känn sedan på kexen - är de mjuka behöver de någon minut till.

Vintips från Lina
Jules Muller Riesling Reserve, 79 kr art nr 6622