Myllymäkis toast skagen

koket.se
Myllymäkis toast skagen
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2024 KM
Tommy Myllymäki 2024 KM

Myllymäkis toast skagen

11 ingredienser

25 min

Toast skagen är en klassisk förrätt på årets festdag - nyårsafton. Tommys variant görs med hemslagen majonnäs, pepparrot och löjrom.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 kg räkor med skal (gärna färska av fin kvalitet)
  • 2 äggulor
  • 2 tsk senap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 6 dl matolja
  • 1 kruka dill
  • 10 cm färsk pepparrot, skalad
  • 4 skivor vitt bröd (ej levain)
  • smör, till stekning
  • 50 g löjrom
  • 1 citron

Gör så här

  1. Skala alla räkor och ställ åt sidan.
  2. Gör en majonnäs genom att lägga ner äggulor, senapen och vinägern i en bunke. Tillsätt matoljan i en tunn stråle medan du vispar hela tiden. Använd elvisp eller handvisp. När majonnäsen är tjock och du ser dragen/spåren av vispen i majonnäsen är den klar.
  3. Lägg alla räkor i en bunke, tillsätt fint plockad dill och blanda ner lite majonnäs i taget.
  4. Tillsätt lite riven pepparrot och smaka av. Slå på mer majonnäs för en rinnigare röra eller mer pepparrot för mer sting.
  5. Ta fram brödet och skär ut önskad form utan att ta med kanterna, använd en skål eller ett glas som mall om ni vill ha runda bröd. Stek sedan gyllene i smör.
  6. Lägg upp bröden på tallrik, toppa med skagenröra och en rejäl klick löjrom. Avsluta med en dillkvist och en citronskiva.