Paul Svensson ger grönsakerna huvudrollen
Vad är det bästa med grönsaker?
– De är så outforskade och kan ge dig nya upplevelser varje dag. Falukorv är falukorv och kyckling är kyckling. Självklart så finns det olika nyanser av bra och dålig kyckling, men det är fortfarande kyckling. När det kommer till grönsaker så finns det så otroligt många att välja bland, allt beroende på säsong och sort. Det finns också ett mycket större nyhetsvärde i en god vegetabilisk upplevelse jämfört med en god animalisk upplevelse.
Vilken grönsak har du alltid hemma?
– Jag har alltid någon form av lök hemma. Det är god i sig själv och tacksam att skapa goda grejer med, och så passar den till vilken maträtt som helst. Det bästa mina ungar vet är helrostad lök som man skär och blandar med
olivolja.
**Vad är det största misstaget man gör när man ska tillaga grönsaker?
**– Att man tror att det är ett självspelande piano och att det bara är att kasta ner morötterna i vatten och hoppas på det bästa. Kokar du en morot i rätt saltmängd och tillagar den till rätt innertemperatur kan den få en helt ny smakbild. Det är därför löken bränns på grillen men aldrig köttet. Om köttet aldrig fanns där så skulle lökens värde bli större och få chans att glänsa och spela huvudrollen.
Du har precis lanserat en onlinekurs om grönsaker. Vad får man lära sig i den? – Först och främst får man ta del av kemin - vad händer med en specifik grönsak när du tillagar den? Hur smakar den? Vad passar den till? Hur påverkar valet av tillagningsteknik? Och så visar jag hur man kan skapa spännande måltider med en och samma grönsak utan att behöva ta in alltför många andra råvaror. Kursen handlar väldigt mycket om att ta den kunskap som vi redan har när vi lagar animaliskt och applicera den på vegetabilier.
Kokar du en morot i rätt saltmängd och tillagar den till rätt innertemperatur kan den få en helt ny smakbild.
**Finns det någon bortglömd grönsak som förtjänar att komma in i finrummet?
**
– Kålroten! Det är en ganska kraftfull grönsak som kräver en lite mer omsorgsfull tillagning än att bara koka sönder och mosa. Tillagar du den till exempel i en syrlig äppelmust får du en helt annan smakupplevelse, då ger du den vad den saknar, nämligen balansen och fräschören. Eller prova att råmarinera den, då påminner den mer om en frukt än om en rotfrukt.
**Handen på hjärtat, finns det någon grönsak du inte gillar?
**– Jag gillar nog alla, men det är klart att det finns några som är knepigare än andra. Sallad är en svår produkt som har en viss begränsning. Man kan torka och grilla den och äta den rå. Men jag föredrar helt klart de grönsaker som sprattlar lite mer i munnen, och som har en lite större variation i smakupplevelsen.
Pauls 3 tips att få barnen att äta mer grönt
Servera alltid grönsakerna först. Duka fram dem på bordet som råkost eller nykokta som ett snacks före maten.
Undvik att blanda och gegga ihop grönsaker. Det är bättre när barnen har en översikt över vad som serveras så att de direkt kan välja bort det de inte gillar eller få chans att testa något nytt.
Lägg upp vackert! Ställ inte fram grönsakerna i en tråkig kastrull utan skär dem vackert och lägg upp på ett fint fat.