5 smarta sparris-tips från Paul Svensson!
Med hans vinnande tips från onlinekursen Gröna smaker kan du ta tillvara på och laga magiska rätter med sparris. Här har vi samlat 5 av hans tips från kursen!
Sparrisen bör ätas omgående
Sparrisen är i säsong under mitten av maj och fram till midsommar. Sparrisen har kort hållbarhet och bör därför tillagas och avnjutas så tidigt som möjligt efter att du skördat eller köpt den.
Vill du får mer kunskap om sparris och andra grönsaker? Massor av tips, råd och recept hittar du i Pauls onlinekurs som du kan köpa här >>
Ta bort gummibandet runt sparrisen
Ta bort gummibandet direkt när du köpt hem din sparris. Sitter gummibandet kvar påskyndar det förruttnelseprocessen av sparrisen.
Vad är skillnaden på vit och grön sparris?
Vit och grön sparris är i princip samma växt men det finns flera olika sorter, precis som med äpplen. Den vita har fått växa under jord genom att man ständigt täckt över den med jord, medan den växt.
Det gör att den vita sparrisen kräver mer arbetskraft än den gröna och får därför kraftigare skal. Den vita sparrisen behöver man skala, vilket inte behövs med den gröna sparrisen som växt ovan gjord och därför har mjukare skal. Om den vita växer upp ovan gjord blir den grön, men klassas då som otjänlig.
Receptet på Pauls dragonbakade vit sparris hittar du i lektion 5
Kul fakta! Sparrisen växer mellan 2-2,5 cm i timmen och är den mest snabbväxande grönsaken.
Öka hållbarheten på sparrisen
Skär bort den nedersta delen av sparrisen och sätt dem i ett glas med vatten. Precis som med snittblommor! Då förlänger du hållbarheten på sparrisen och den håller sig fräsch i upp till en vecka i kylen.
Använd skalet som smaksättare
Väljer du att skala din sparris så använd skalet för att göra makalösa smaksättare till dina rätter.
Vill du ha fler recept, tips och råd om hur du tillagar din grönskar till perfektion? Läs mer och köp Pauls onlinekurs här >>