Råstekt hummer med jalapeñoemulsion

koket.se
Råstekt hummer med jalapeñoemulsion
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Råstekt hummer med jalapeñoemulsion

21 ingredienser

30 m + tid i kylen

Råstekt hummer med jalapeñoemulsion, svamp och picklad blodgrape kommer göra succé till middag.

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Råstekt hummer

  • 4 hummerstjärtar, råa
  • salt
  • olja
  • vitlök
  • jalapeño (röd)

Röd jalapeñoemulsion

  • 1 jalapeño (röd)
  • 3 dl matolja
  • 2 äggulor
  • 2 tsk vinäger
  • 2 tsk sambal badjak
  • salt

Bakade champinjoner

  • 4 champinjoner (stora)
  • 500 g smör, brynt
  • salt

Picklad blodgrape

  • 12 bitar blodgrapefrukt, fileér
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Servering

  • 50 g sötmandel, saltade
  • 1 champinjoner, hyvlad
  • oxalis, plockade (röd)

Gör så här

Råstekt hummer

  1. Spetta hummern och krydda med salt.
  2. Stek hummern i olja och smör med vitlök och jalapeño. Ta bort spettet och servera med tillbehören.

Röd jalapeñoemulsion

  1. Mixa jalapeño och olja slätt i en blender.
  2. Slå en majonnäs av äggula, vinäger, sambal och häll i oljan försiktigt. Smaka av med salt och eventuellt mer syra.

Bakade champinjoner

  1. Gröp ur svampen och vänd dem i det brynta smöret precis innan servering. Smaka av med salt.

Picklad blodgrape

  1. Blanda ihop lagen och låt blodgrapefiléerna ligga i lagen över natten. Dela dem precis innan servering.

Servering

  1. Servera hummern med jalapeñoemulsionen, smörbakad svamp, picklad blodgrape, salta mandlar, hyvlad champinjon och oxalis.