Saffransgratinerad hummer med avokado- och grapesallad

Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Saffransgratinerad hummer med avokado- och grapesallad

22 ingredienser

30 m

Hummer gratinerad med citrus och saffran. Det här är riktigt lyxigt och farligt gott! Serveras med en fräsch sallad på avokado, grapefrukt, grönkål och tomater. Passar perfekt en fredagskväll, eller varför inte en förrätt till nyårsafton?

Dryckestips från Maya Samuelsson:

Rött vin, Jean Foillard Beaujolais Nouveau 2016
Frankrike, Bourgogne, Beaujolais
Nr 95327

Rött vin, La Croix des Rameaux 2014
Frankrike, Bourgogne, Beaujolais, Brouilly
Nr 91284

Ingredienser

portioner

Gratinerad hummer

  • 500 g tempererat smör
  • 2 citroner
  • 2 apelsiner
  • 2 g saffran
  • 2 msk sambal oelek
  • 2 msk ströbröd
  • 2 äggulor
  • salt
  • peppar
  • 1 rödlök
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 morötter, kokta
  • 2 humrar, kokta

sallad

  • 2 kvistar grönkål
  • 65 g babyspenat
  • 2 avokador
  • 2 röda grapefrukter
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

Gratinerad hummer

  1. Vispa smöret, gärna i en matberedare, i ca 3 minuter.
  2. Riv skalet av citronen och apelsinen och blanda med smöret. Tillsätt saffran och sambal olek och vispa runt.
  3. Tillsätt sedan ströbröd, äggulor och smaka av med salt och peppar.
  4. Skär rödlöken i båtar och pickla snabbt i vinägern, skär sedan morötterna i små bitar.
  5. Klyv humrarna och plocka ut köttet både från kropp och klo. Skär hummerköttet i samma storlek som moroten och fyll därefter hummerskalen med kött och grönsaker.
  6. Lägg smöret över hummerköttet och grönsakerna och gratinera sedan på 220 grader i ca 8 minuter.

Sallad

  1. Finstrimla grönkålen och blanda med spenaten.
  2. Skär avokadon i bitar och skär sedan filéer av grapefrukten. Spara grapejuicen till dressingen.
  3. Dela tomaterna i halvor och tärna chili.
  4. Blanda juicen av grapefrukten med olivolja, salt och peppar. Häll över salladen och blanda runt.
  5. Servera salladen bredvid den gratinerade hummern som en lyxig förrätt eller lättare fredagsmiddag!