Börja med att skölja riset noggrant. Använd rinnande kallt vatten och gå igenom riset varsamt med dina händer, i ca 2 min. Detta utförs för att ta bort smuts och stärkelse.
Låt sedan riset spola i kallt vatten ca 10 min. Kolla så att vattnet är klart.
Häll sedan riset i en sil så vätskan rinner bort.
Placera riset i en riskokare eller i en kastrull. Häll på 650 g kallt vatten och sätt på riskokaren. Om kastrull används så koka upp riset med lock och sänk sedan värmen. Låt riset sjuda under lock i 16 min.
Medan riset kokar, blanda sushivinäger med mirin, socker, salt och citronsaft. Värm försiktigt på spisen utan att koka men så att salt och socker löser sig.
När riset är klart häll ut det i en vid bunke och smaksätt med sushivinägerblandningen.
Blanda försiktigt, helst med träspade i skärande rörelser.
Låt riset svalna något och lägg sedan över en fuktig hannduk. Nu är riset klart för användning.