Med en sous vide får fläskfilén garanterat saftigt resultat varje gång! I det här receptet serveras fläskfilén med krämig potatisgratäng och rödvinssås smaksatt med björnbärsmarmelad.
Har du ingen vakuumförpackare går det bra att lägga fläskfilén i en vanlig plastpåse som tål höga temperaturer (läs på förpackningen). Sänk ner plastpåsen i ett vattenbad så all luft pressas ut och förslut med en påsklämma. Se till att det inte kommer in något vatten.
Tillaga fläskfilén med en sous vide cirkulator i en stor kastrull i 2 h. 65 grader för medium eller 70 grader för well done.
Potatisgratäng med parmesan
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skiva potatis och lök. Pressa vitlöken. Varva potatis, lök, vitlök, parmesan, salt och peppar i en ugnsform. Häll på mjölk eller grädde. Sätt in formen i ca 50 minuter eller tills potatisen är mjuk. Täck med folie om gratängen börjar bli bränd.
Rödvinssås med björnbärsmarmelad
Skala och finhacka löken och vitlök. Fräs löken i smöret så den mjuknar utan att brynas. Slå över vin, balsamvinäger, fond och en knippe timjan. Låt reducera tills hälften återstår. Sila såsen och häll tillbaka ner i kastrullen. Tillsätt marmeladen och koka upp på nytt. Red eventuellt såsen med maizena om du önskar en annan konsistens. Smaka av med salt.
Vid servering
Ta ur fläskfilén ut plastpåsen. Hetta upp en stekpanna med smör. Krossa vitlöksklyftan.
Fräs fläskfilén tillsammans med vitlöksklyftan och timjan. Ös med smöret och stek runt om tills köttet fått en fin stekyta.
Skiva upp köttet och servera med potatisgratängen, rödvinssåsen, några färska björnbär och lite timjan.