Crème brûlée med hallonmousse

Crème brûlée med hallonmousse
Foto: TV4
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Crème brûlée med hallonmousse

18 ingredienser

Crème brûlée med hallonmousse, rårörda hallon och pekannötter. En perfekt avslutning på en god middag. En len crème brûlée med knäckig karamell i kombination med uppfräschande hallon och krispiga nötter. /Louise

Om du ska göra hela receptet, tillaga hallonmoussen under tiden som crème brûléen står i ugnen. Fortsätt därefter med chokladmönstret, pekannötterna och sist de rårörda hallonen.

Crème brûlée kan man förbereda långt innan den ska serveras. I frysen håller den i ca 1 månad. Ta upp och tina dagen innan den ska avnjutas, då blir konsistensen perfekt.

I Louises vinnarmeny ingår även
Lammcarpaccio
Smörstekt torskrygg

Ingredienser

portioner
  • 1 vaniljstång, urskrapad med frön
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 4 msk strösocker
  • 4 äggulor
  • 2 msk strösocker, till avbränning
  • 200 g hallon (färska eller tinade frysta)
  • 1-2 msk strösocker
  • 2 gelatinblad, blötlagda
  • 3 dl vispgrädde, vispad
  • 70 g hallon (färska eller tinade frysta)
  • 1 msk strösocker
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vatten
  • 0,5 dl pekannötter
  • 50 g mörk choklad
  • färska bär (t ex blåbär, hallon eller jordgubbar)
  • 1 msk florsocker

Gör så här

Crème brûlée

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Koka upp urskrapad vaniljstång, frön från vaniljstång, grädde, mjölk och hälften av sockret.
  3. Vispa äggulor och resterande socker.
  4. Sila av vaniljstången och häll den varma gräddblandningen i äggsmeten och rör om.
  5. Fördela blandningen i portionsformar.
  6. Ställ dessa i en långpanna med hett vatten upp till hälften av höjden på formarna.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i 40–60 minuter (beroende på formens storlek) tills krämen har stannat.
  8. Ta upp formarna och låt dem svalna, kyl ner i kylskåp.

Hallonmousse

  1. Koka försiktigt ihop hallon och socker tills ca 2/3 återstår.
  2. Mixa till en puré med stavmixer.
  3. Sila bort kärnorna.
  4. Rör i gelatinblad i den varma hallonpurén och låt svalna.
  5. Tillsätt hallonpurén i vispgrädden med en vändande rörelse så att luften behålls i grädden.
  6. Kyl ner moussen och låt stå minst 2 timmar före servering.

Rårörda hallon

  1. Mosa och rör försiktigt ihop hallon med strösocker.
  2. Kyl ner.

Karamelliserade pekannötter

  1. Smält socker och vatten i en het panna tills det blir en gyllene karamell.
  2. Tillsätt nötterna i karamellen och lägg upp på smörpapper på ett fat.
  3. Låt svalna.

Chokladgarnityr

  1. Kyl ner en plåt i frysen.
  2. Smält chokladen över vattenbad.
  3. Lägg ett smörpapper på den kalla plåten och ringla ett vackert mönster av chokladen.
  4. Lossa försiktigt chokladmönstret från plåten när det stelnat.
  5. Kyl ner eller frys tills det ska serveras.

Precis innan servering

  1. Sätt ugnen på 250 graders grilleffekt.
  2. Sikta strösocker över formarna och ställ dem på en plåt.
  3. Placera plåten högst upp i ugnen, med ugnsluckan öppen, tills sockret får en gyllene karamellfärg. Man kan också använda en ”brûléebrännare” för bästa resultat.
  4. Servera direkt med hallonmousse, rårörda hallon, karamelliserade pekannötter, chokladflarn och färska bär.
  5. Pudra över lite florsocker.