Carpaccio på lamm

Carpaccio på lamm
Foto: TV4
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Carpaccio på lamm

22 ingredienser

Carpaccio på lamm med parmesan, skogschampinjonsallad och smaksatt majonnäs. En god förrätt som smälter i munnen. Majonnäsen blir som pricken över i eftersom den är smaksatt med smöret som lammet stekts i. /Louise

Man kan byta ut lammytterfilén till oxfilé om man så önskar. För att skära lövtunna skivor av köttet kan man frysa det i ca 1 timme innan det ska skäras. Det går mycket enklare och resultatet blir perfekt.

I Louises vinnarmeny ingår även
Smörstekt torskrygg
Crème brûlée med hallonmousse

Ingredienser

portioner
  • 300 g lammytterfilé
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 2 kvistar färsk rosmarin, hackad
  • 1 msk olja, till stekning
  • 4 msk smör, till stekning (ska användas som smaksättning i majonnäsen)
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar, nymald, (efter smak)
  • 3 dl bladsallad (ex rucola, babyspenat och maché)
  • 1 rödlök, skivad
  • 1 dl skogschampinjoner, skivade
  • 0,5 citron, saft och rivet skal
  • 1 msk olivolja
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar, nymald, (efter smak)
  • 1 dl parmesanost, riven i flagor
  • 1 äggula
  • 0,5 tsk dijonsenap
  • 0,5 citron, saften
  • 1 dl matolja
  • 2 msk smör (från stekningen av lammytterfilén)
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar, nymald, (efter smak)

Gör så här

Carpaccio

  1. Gnid in lammytterfilén med rosmarin, vitlök, salt och peppar.
  2. Hetta upp en stekpanna med matolja och hälften av smöret.
  3. Stek lammytterfiléerna snabbt på alla sidor.
  4. Ta upp dem och lägg på ett fat med plastfolie och låt svalna.
  5. Smält resterande smör i pannan och sila av i en skål.
  6. Rulla in filéerna tight med plastfilm, så runda som möjligt, och låt de vila i kylen.

Majonnäs

  1. Blanda äggulor, senap och citronsaft.
  2. Tillsätt matoljan droppvis under konstant vispning. När det börjar binda till en majonnäs smaka upp den med smöret som lammet stekts i.

Sallad

  1. Smörstek champinjonskivorna med salt och peppar tills de får fin färg.

Vid servering

  1. Skär köttet i lövtunna skivor och lägg upp på tallrikar.
  2. Slunga ingredienserna till salladen och lägg en näve i mitten av carpaccion.
  3. Klicka majonnäs vid sidan av carpaccion och garnera med lite parmesanflagor.

Dryckestips
Servera med ett fylligt rödvin!