Musslor ångade i vitt vin

Musslor, ångade i vitt vin
Foto: JUREK HOLZER
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Musslor ångade i vitt vin

13 ingredienser

30 min

Moules marinières kallas dessa vitvinsångade blåmusslor när de serveras i fransktalande länder. Pröva att äta dem som belgarna,med pommes frites och klosteröl. OBS! Receptet är beräknat till en förrätt för fyra personer. Till varmrätt, räkna med minst det dubbla.

Kolla noggrant att inga musslor är trasiga. Endast levande musslor går att använda. Knacka lite på skalet så stängs de som är friska. Öppnade musslor slängs.

Ät inte musslor som inte öppnat sig vid kokningen.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg musslor
  • 0,33 purjolök
  • 1 morot
  • 4 schalottenlökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 dl vitt vin
  • 5 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist timjan
  • persilja

Gör så här

  1. Skrapa och tvätta musslorna noga, se till att inga musslor är öppna eller är trasiga.
  2. Skär alla grönsaker och lökarna i fina bitar à 0,5 cm. Hetta upp en kastrull.
  3. Häll i oljan och musslorna. Rör om och häll i vinet, grönsakerna och grädden.
  4. Rör i kryddorna, salt och peppar, lägg på ett lock och låt musslorna koka tills de öppnar sig. Serveras ångande med hackad persilja.