Västerbottenpaj med kantareller

koket.se
Västerbottenpaj med kantareller
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Västerbottenpaj med kantareller

13 ingredienser

45 min + tid i frysen

Ett klassiskt recept på paj med västerbottensost men med tillägget av frästa kantareller som topping.  Servera som tillbehör till kräftskivan eller bjud som middag med en sallad till.

logo
Tom Sjöstedt SMK

Se Tom Sjöstedt laga receptet

Ingredienser

portioner

pajdeg

  • 125 g smör, kallt
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk vatten, kallt

Fyllning

  • 400 g Västerbottensost, riven
  • 4 ägg
  • 3 dl vispgrädde

Stekta kantareller

  • 400 g kantareller
  • 1 kruka färsk bladpersilja, hackad
  • 2 salladslökar, skivad
  • smör
  • olja
  • salt

Garnering

  • 0,5 ask krasse

Gör så här

Pajdeg

  1. Skär smöret i mindre bitar. Mixa smör och mjöl i en matberedare. Tillsätt vattnet och mixa snabbt ihop till en deg.
  2. Kavla ut degen till formen, ca 24 cm i diameter. Nagga botten ordentligt. Ställ i frysen ca 2 timmar.
  3. Sätt ugnen på 225 grader, varmluft. Förgrädda pajskalet 10 minuter.

Fyllning

  1. Sätt ugnen på 150 grader, varmluft.
  2. Blanda ägg och grädde. Tillsätt osten. Fyll pajen med fyllningen och grädda i ugnen tills den stelnat, ca 45 minuter.

Topping

  1. Tvätta kantarellerna. Stek dem ordentligt i lite olja så att all vätska är borta. Tillsätt en klick smör. Gå i med persilja och salladslök mot slutet. Smaka av med salt
  2. Toppa pajen med den stekta svampblandningen och smörgåskrasse.