Det perfekta tillbehöret till påsk, midsommar, jul eller vilken buffé som helst. Supersmarriga västerbottenrutor med löjrom, löjligt enkla att göra och magiskt goda att avnjuta!
100-160 g löjrom (eller annan rom som tångrom eller stenbitsrom)
dill
Syrad rödlök
1 rödlök, fint hyvlad i ringar
0,5 dl ättiksprit 12 %
0,5 dl strösocker
1 dl vatten
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg ut smördegen upp längs kanterna på en form som är 20 x 30 cm. Se till att den klär formen ända in i kanterna. Skär eller klipp bort smördeg som går över kanten och blir ojämn.
Picka lite med en gaffel i botten och förgrädda smördegsbotten i 10 min.
Blanda samman ingredienserna till fyllningen: crème fraiche, ägg, präst- och västerbottensost, salt och svartpeppar.
När smördegen har förgräddats, ta ut formen och sänk ugnens temperatur till 175 grader.
Fyll upp skalet med fyllningen och sätt in i ugnen igen i ca 18 min tills fyllningen har stelnat till och blivit gyllene.
Kyl ner helt och skär upp i önskad storlek på rutor. Toppa med crème fraiche, löjrom, dill och syrad rödlök eller andra råvaror som du gillar!
Syrad rödlök
Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och dra bort från plattan, låt sockret smälta helt.
Hyvla rödlöken och lägg i en bunke. Häll över lagen och låt dra minst ett par timmar men gärna ett dygn.