Pilgrimsmussla med asiatisk sallad

Pilgrimsmussla med asiatisk sallad
Foto: Ingvar Eriksson
Håkan Larsson kockpresentation
Håkan Larsson kockpresentation

Pilgrimsmussla med asiatisk sallad

11 ingredienser

De här pilgrimsmusslorna passar också utmärkt som förrätt. Räkna då med tre musslor per person.

Musslorna passar gott tillsammans med Avokado- och löjromscocktail och Norrlandstapas med rökt renkött och coleslaw.

Håkans vintips: Rotari Rosé, Georg Breuer Riesling Sauvage eller Laurent Perrier Brut.

Ingredienser

portioner stycken
  • 6 pilgrimsmusslor
  • flingsalt (några nypor)

Marinad:

  • 2 msk vatten
  • 2 msk risvinäger
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk neutral olja
  • 2 krm soja

Sallad:

  • 1 morot
  • 5 cm purjolök
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Marinad: Blanda alla ingredienser och rör tills sockret smält.
  2. Sätt ugnen på 250°. Lägg lite flingsalt på pilgrimsmusslorna och baka i ugnen ca 4 minuter. Låt svalna.
  3. Sallad: Strimla morot och purjolök fint och koka hastigt i saltat vatten. Spola i kallt vatten och låt rinna av väl innan strimlorna läggs tillsammans med musslorna i marinaden. Ställ kallt i 2–3 timmar.
  4. Servera som på bilden med lite svartpeppar ur kvarn.