Norrlandstapas med rökt renkött och coleslaw

Norrlandstapas med rökt renkött och coleslaw
Foto: Ingvar Eriksson
Håkan Larsson kockpresentation
Håkan Larsson kockpresentation

Norrlandstapas med rökt renkött och coleslaw

14 ingredienser

En mild coleslaw som passar bra till det lite salta och rökta köttet. Friterat tunnbröd finns att köpa färdigt men är lätt att göra själv.

Norrlandstapasen passar gott tillsammans med Marinerad pilgrimsmussla med asiatisk sallad samt Avokado- och löjromscocktail.

Håkans vintips: Rotari Rosé, Georg Breuer Riesling Sauvage eller Laurent Perrier Brut.

Ingredienser

  • 12 skivor rökt renkött
  • 12 bitar Västerbottensost, stavar
  • ärtskott (några)
  • 12 bitar tunnbröd, friterat

coleslaw:

  • 125 g vitkål, finstrimlad (blandas med moroten)
  • 125 g morot, finstrimlad (blandas med vitkålen)
  • salt, till kokvattnet
  • 1 tsk senapspulver
  • 1 tsk salt
  • 4 tsk majsstärkelse
  • 6 msk vatten, kokande
  • 0,5 dl majonnäs (gärna Hellmann's)
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Coleslaw: Lägg de strimlade grönsakerna i kokande saltat vatten. Låt stå någon minut, ta upp och skölj i kallt vatten. Låt rinna av.
  2. Blanda senapspulver, salt och Maizena. Häll över kokande vatten och rör till en slät smet. Ställ att svalna.
  3. Rör ner majonnäsen i den svalnade Maizena-blandningen.
  4. Vänd ner de rivna grönsakerna. Smaka av med salt och svartpeppar från kvarn.
  5. Servering: Fördela coleslaw, oststavar och ärtskott på renköttsskivorna, rulla ihop och ställ på tunnbrödsbitarna. Tryck till så de står stadigt.