Krispig råraka med skagenröra och rom

koket.se
Krispig råraka med skagenröra och rom
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Krispig råraka med skagenröra och rom

12 ingredienser

En riktig klassiker som fungerar lika bra till förrätt som varmrätt. Tom Sjöstedt tipsar om hur du gör den med en skagenröra enligt Tore Wretmans klassiska recept.

logo
Tom Sjöstedt SMK

Se Tom Sjöstedt laga receptet

Ingredienser

portioner

Råraka

  • 600 g fast potatis, stor
  • 1 dl smör, skirat
  • salt

Skagenröra enligt Wretman

  • 400 g räkor med skal
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 tsk citron, pressad
  • salt
  • peppar

Garnering

  • 1 liten pepparrot, riven
  • 1 knippe dill
  • 4 klyftor citron
  • 100 g sikrom, avhängd (eller löjrom)

Gör så här

Råraka

  1. Skala potatisen och riv på den grova sidan på rivjärnet. Krama ur vätskan.
  2. Stek på medelvärme med skirat smör tills potatisen är krispig och gyllenbrun på båda sidor.

Wretmans skagenröra

  1. Skala och grovhacka räkorna. Tillsätt majonnäs, citronsaft och smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Servera rårakorna med skagenröra, riven pepparrot, dill, citronklyftor och klickar av rom.