Marinerad fläskfilé med citron- och kapristomater

Marinerad fläskfilé med citron- och kapristomater
Foto: Malte Danielsson
Ola LauritzsonUlrika Davidsson porträtt
Ola LauritzsonUlrika Davidsson porträtt

Marinerad fläskfilé med citron- och kapristomater

Av: Ola Lauritzson, Ulrika Davidsson

Från: GI Gourmet

17 ingredienser

En perfekt bufférätt som smakar gott både kall och ljummen. Receptet kommer från boken GI Gourmet.

Här hittar du fler bra bufférätter:

Minipizzor med härliga pålägg

Vit bönsallad med pesto, korv och mozzarella

Bulgursallad med rödbetor

Frasiga persikorutor med mascarponecrème

Ingredienser

portioner
  • 1,2 kg fläskfilé (hel)

marinad

  • 1 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad oregano
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)

Citron- och kaprismarineradetomater

  • 1 kg tomat (i blandade färger och storlekar)
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 citron
  • 1 dl kapris
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)
  • 50 g rucolasallad
  • 25 g pinjenötter

Gör så här

  1. Lägg fläskfilén i en skål.
  2. Tillsätt alla ingredienser till marinaden och gnid in köttet runtom.
  3. Låt stå i minst 1 timme i rumstemperatur.
  4. Skär tomaterna och lägg i en skål med olivolja.
  5. Skölj citronen och riv skalet fint.
  6. Blanda rivet med tomaterna.
  7. Dela citronen och pressa saften över tomaterna.
  8. Blanda ner kapris och smaka av med salt och peppar.
  9. Sätt ugnen på 175 grader.
  10. Lägg köttet i en ugnsform.
  11. Häll över all marinad. Låt stå i ugnen i ca 25 minuter eller tills filén är genomstekt.
  12. Ta ut köttet och låt det svalna.
  13. Skiva filén och lägg upp på ett serveringsfat tillsammans med ruccola.
  14. Fördela tomatblandningen runt om och toppa med rostade pinjenötter.