Frasiga persikorutor med mascarpone

Frasiga persikorutor med mascarpone
Foto: Malte Danielsson
Ulrika Davidsson porträttOla Lauritzson
Ulrika Davidsson porträttOla Lauritzson

Frasiga persikorutor med mascarpone

Av: Ulrika Davidsson, Ola Lauritzson

Från: GI Gourmet

8 ingredienser

Frasiga persikorutor varieras lätt. Använd äpple, päron eller plommon i stället för persikor. Det går också bra att blanda olika frukter. Receptet kommer från boken GI Gourmet.

Här hittar du fler bra bufférätter

Minipizzor med härliga pålägg

Marinerad fläskfilé med citron- och kaprismarinerade tomater

Vit bönsallad med pesto, korv och mozzarella

Bulgursallad med rödbetor

Ingredienser

portioner

Rutor

  • 3 msk farinsocker
  • 2 filodegar
  • 25 g smör, smält
  • 2-3 persikor
  • 1 tsk vaniljsocker

Mascarponecrème

  • 250 g mascarpone
  • 1 citron
  • 2 msk honung

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Klä en plåt med bakplåtspapper.
  3. Pensla papperet med vatten och strö över 1 msk farinsocker.
  4. Ställ åt sidan så länge.
  5. Lägg ett ark filodeg på bakbordet.
  6. Pensla degen med hälften av smöret och strö på ½ msk av farinsockret på ena halvan.
  7. Vik varsamt över den osockrade degbiten så att det blir två lager ovanpå varandra.
  8. Gör likadant med nästa ark och lägg ovanpå det första. Det blir alltså fyra tunna deglager.
  9. Dela degen i sex rutor med en vass kniv och lägg bitarna på det sockrade pappret.
  10. Täck med en handduk så länge.
  11. Skär persikorna i halvor och sedan i tunna skivor.
  12. Lägg dem i rader ovanpå degrutorna.
  13. Pensla det resterande smöret på persikoskivorna och strö över en blandning av 1 msk farinsocker och 1 tsk vaniljsocker.
  14. Grädda rutorna i 25 minuter.
  15. Blanda mascarponeosten med saften av citronen och honung.
  16. Ställ kallt.
  17. Servera persikorutorna med mascarponecrèmen.