Så tar du hand om bärbuskarna - från odling till skörd!
Det handlar inte bara handlar om den goda skörden, se det här som en resa av lärande och glädje i trädgården! Följ dessa enkla steg, var tålmodig och låt naturen göra sitt. Snart kommer du att njuta av dina egna färska bär och känna dig som en riktig trädgårdsmästare. Lycka till!
1. Välj rätt bärbuskar
Jordgubbar, blåbär, hallon och vinbär är perfekta för nybörjare - relativt enkla att sköta om och det finns så mycket gott du kan göra med bären! Köp plantorna på en bra blomsterhandel och välj fina plantor med gröna blad. På en blomsterhandel kan du också fråga personalen om du har några funderingar.
2. Tänk på placeringen
Placera bärbuskarna i ett soligt läge, gärna på en plats där de får minst 6 timmar solljus om dagen. Jorden ska vara väldränerad och helst vara anpassad efter typ av buske. Blåbär trivs i sur jord, hallon i lätt sur jord medan jordgubbar och vinbär trivs bäst i mullrik jord. Fråga personalen vilken planteringsjord som passar bäst om du är osäker.
3. Plantera med omsorg
Nu är det dags att gräva! Låt plantorna stå i en hink med vatten under tiden så rötterna blir ordentligt genomvattnade. Gräv en grop som är dubbel så stor som rotsystemet, och lite djupare. Placera busken i mitten och fyll igen med planteringsjord. Vattna generöst! Läs på krukan vilket avstånd det ska vara mellan plantorna om du sätter flera eller vill plantera en häck.
4. Vattning och gödsling
Håll jorden fuktig och vattna rikligt, speciellt om det är varmt och torrt ute. Gödsla lätt på våren för att stötta tillväxten.
5. Förhindra ogräs och skadedjur
Håll ett öga på buskarna och agera snabbt om du ser tecken på skadedjur eller sjukdomar - ju tidigare upptäckt, desto enklare att bekämpa! Förhindra ogräs genom att täcka jorden runt plantan med täckbark, det är dessutom snyggt och hjälper mot uttorkning!
6. Skörda med kärlek
När bären är mörka och mogna är det dags att skörda! Plocka dem varsamt för att undvika att skada plantan.
Klappa dig själv på axeln och njut nu av dina solmogna, alldeles egna, bär!