Skogssvamptoast med tryffelcrème, pinjenötter, parmesan och rucola

POPULÄRT
Skogssvamptoast med tryffelcrème, pinjenötter, parmesan och rucola
Foto: Frida Wismar
Erik Hammar
Erik Hammar

Skogssvamptoast med tryffelcrème, pinjenötter, parmesan och rucola

20 ingredienser

30 m

Den här rätten har jag gjort på många olika vis i väldigt många år. Den kan tyckas vara lite omodern kanske, då inspirationen kommer från Melker Anderssons restaurang Grill under tidigt 2000-tal. Men det är helt enkelt för gott för att inte ta med i den här boken. Rätten är dessutom snabb, enkel, och ganska billig om man har lite basråvaror hemma. Det har gjort att det har blivit lite av en klassiker i min familj, och något som jag har bjudit på otaliga gånger. /Erik

Recept från boken Min franska matresa av Erik Hammar.

Eriks dryckestips: Med ett glas pinot noir till så vågar jag nästan kalla den här rätten för en lite omodern klassiker.

Ingredienser

portioner

Svamptoast

  • 500 g skogschampinjoner
  • 250 g blandad skogssvamp (t ex trattkantareller, svart trumpet eller ostronskivling)
  • 2 msk rapsolja
  • 6 msk smör
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 4 skivor surdegsbröd
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymald

Tryffelcrème

  • 1 dl majonnäs, gärna Hellmans eller hemgjord
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 tsk svart tryffelolja (av bättre sort)
  • 0,25 citron, saften
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymald

Tillbehör

  • 40 g pinjenötter
  • 50 g rucolasallad
  • 150 g parmesanost, riven
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymald

Gör så här

  1. Börja med tryffelcrèmen: Blanda majonnäs, crème fraiche, tryffelolja och citron i en bunke. Smaka av med flingsalt och svartpeppar. Lägg i spritspåse eller liknande och håll kyld till servering.
  2. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna i ca 2 minuter. Skölj rucolan och lägg den på hushållspapper.
  3. Skär upp svampen i grova bitar och stek i torr panna med lite flingsalt på medelvärme tills vätskan är borta. Tillsätt rapsoljan och stek svampen krispig.
  4. Tillsätt 2 matskedar smör, schalottenlök och vitlök och fräs tills löken är mjuk. Smaka av med flingsalt och peppar.
  5. Smält 2 msk smör i en stekpanna på medelvärme och stek brödskivorna krispiga. Stek 2 skivor åt gången och rengör pannan mellan omgångarna.
  6. Toppa varje brödskiva rikligt med svamp, tryffelcrème, pinjenötter, parmesan och rucola.