Vilken temperatur ska knäck ha?
Så lyckas du med knäcken
Börja med att ta fram en bra kastrull som är vid och stor med tjock botten. Rör gärna om i början så sockret löser sig jämnt och fint och inte fastnar i botten, men efter det ska du inte röra om för mycket. Rör bara om någon gång ibland eller inte alls.
Det säkraste sättet att försäkra sig om att knäcken får rätt temperatur är att använda en digital stektermometer. Tänk på att hålla termometern i mitten av knäcksmeten och inte mot kastrullens botten, där är det alltid varmare.
Så gör du kulprovet
Har du ingen stektermometer kan du såklart göra knäck ändå! Då kan du göra det så kallade kulprovet. Ställ ett glas med iskallt vatten bredvid kastrullen, när knäcken kokat i ca 10 minuter häller du ner en droppe av smeten i glaset. Vänta några sekunder och se om du kan forma smeten till en kula. Fortsätta sedan testa med kulprovet ungefär varannan minut tills knäcken har rätt konsistent!
Rätt temperatur på knäcken
122-125 grader - Mjuk och seg som kola.
126-130 grader - Lite hård, men ändå seg.
130-145 grader - Hård med en seg mitten.
145-160 grader - Hård som en karamell.