Boeuf Bourguignon på veganskt vis

Vilket vin i matlagningen?

Det finns många goda såser och maträtter där vin är en av ingredienserna, men det är inte alltid så enkelt att veta vilket sorts vin som ska användas. Här får du lära dig hur ska ska tänka kring vin i vitvinssås, rödvinssås, risotto och boeuf bourguignon.

Vilket vin i vitvinssås?

Till vitvinssås passar friska och torra viner bäst. Undvik söta viner, eftersom de kan göra såsen för söt. Och välj gärna ett vin som inte är fatlagrat, då det kan ge en lite bitter smak. Viner som brukar fungera bra är till exempel Sauvignon Blanc, torr Riesling eller Pinot Grigio. Räkna med ungefär 3 deciliter vin för fyra personer – och kom ihåg, det mesta av vinet reduceras, så det behöver inte vara dyrt.

Torsk i vitvinssås Recept på vitvinssås

Vitt vin i soppor och grytor

I fiskgryta, hummersoppa, bouillabaisse, svampsoppa eller kycklingsoppa gör sig friska och fruktiga vita viner utmärkt. Till moules marinières passar extra friska viner, gärna baserade på druvan muscadet.

Vilket vin i rödvinssås?

Till rödvinssås bör du välja ett vin som inte är alltför strävt eller fatlagrat. Ju mer såsen reduceras, desto fylligare och smakrikare blir den. Undvik gärna viner med en påtaglig fatkaraktär, då de kan göra såsen något bitter.

Rödvinssås Recept på rödvinssås

Rött vin i grytor

Rött vin är ett måste i mustiga rätter som coq au vin eller boeuf bourguignon. Vinet ger en djup och god smak, även om alkoholen förångas under kokningen. Välj ett vin som är ganska fylligt och mustigt eller fruktigt och smakrikt, som till exempel Pinot Noir från Bourgogne (ett traditionellt val) eller en Côtes du Rhône. Prova även ha lite rött vin i köttfärssåsen för extra smak!

boeuf bourguignon Boeuf bourguignon på veganskt vis

Vin i risotto

För en klassisk risotto passar ofta ett vitt, torrt vin som bidrar med friskhet. Undvik alltför fatlagrade viner eftersom de kan ge en bitter smak. Rött vin, å andra sidan, passar fint i risotto till kött eller i en svamprisotto smaksatt med tryffel. Välj ett vin som är kryddigt och mustigt med lite stävhet, det rundas av väl av risottons krämighet.

Svamprisotto Svamprisotto med mascarpone

Samma vin i maten och i glaset?

Till en rödvinsgryta som boeuf bourguignon kan du gärna använda samma vin i grytan som i glaset, så möts smakerna väl genom hela måltiden! Till andra rätter, där fatlagrade vita viner inte rekommenderas i själva maträtten, kan de ändå passa perfekta i glaset. Fatkaraktären passar bra till rätter med parmesan, svamprisotto, gräddiga såser eller kyckling – vilket gör att smakerna möts fint både på tallriken och i glaset.