Flygande Jacob med halloumi

Det här betyder dina favoriträtter

Varför heter det Biff Rydberg, Stroganoff och Flygande Jacob? Vad betyder korv, taco och semla? Du kommer förundras över vad det är du egentligen säger när du ber om dessa 12 olika maträtterna och råvarorna. Ta del av vår lista och få klarhet i maträtternas udda namn!

1. Janssons frestelse: döpt efter en film

Under mitten av 1900-talet kallade en societetsdam i Stockholm sin ansjovisgratängen ”Janssons frestelse” efter en film med samma namn. Gratängen serverades på en av hennes bjudningar och namnet spred sig därefter.

Recept på Leif Mannerströms Janssons frestelse hittar du här >>

2. Biff Rydberg: hyllning till en rik grosshandlare

Rätten sägs ha skapats 1860 av en fransk hotelldirektör till ära av den rika grosshandlare vi namn Abraham Rydberg.

Biff Rydberg av Per Morberg >>

3. Kalvfilé Oscar: hyllning till kung Oscar II

Rätten skapades 1897 på Operakällaren i Stockholm som en hyllning till kung Oscar II som firade 25-årsjubileum som regent då.

Per Morbergs recept på Kalvfilé Oscar >>

8. Pizza Calzone: Pizza ”Strumpa”

Calzone betyder "strumpa" på italienska. Så beställer du en ”pizza calzone” skulle du kunna få en strumpa på pizzan, vem vet! Italienarna kallar pizzan "strumpa" då fyllningen är inuti degen som blir en form av strumpa.

Ernst version av calzone, utan strumpor >>

9. Fattiga riddare: enkelt innehåll med en skimrande yta

Fattiga riddare fick sitt namn då rätten innehåller väldigt enkla ingredienser men ”döljs” bakom en fin fasad.

Fattiga riddare med lönnsirap >>

11. Pölsa: ”Uppsvällt lungmos”

Ojdå, där tog aptiten kanske slut? Förr lagades pölsa på resterna från slakten, vilket innefattade just lungor, hjärta och andra inälvor. Men idag består ofta recepten till större del av kött och mindre mängd inälvor, så avskräcks inte av maträttens betydelse!

Mjukstarta med det här receptet på pölsa av nötkött och ansjovis >>

12. Skomakarlåda: en skosula med piggar

Köttet ser ut som en skosula och att fläsket ovanpå liknar de piggar som skomakaren använde i sitt yrke: därav skomakarlåda!

Tommys recept på saftiga sulor med lite piggar >>


Källor: Göteborgs-Posten, Dagens Nyheter, Ne, Korvhuset och Språktidningen.

Fler goda tips!