Så odlar du rödbetor
Rödbetor, gulbetor och polkabetor
Betor kommer inte bara i rött, de finns i flera härliga färger! De vanligaste sorterna är klassiska rödbetor, gulbetor med lite mildare smak och de otroligt vackra polkabetorna. Uppskivade polkabetor blir som ett konstverk på tallriken! Alla tre sorter odlas på samma sätt, så välj den som tilltalar dig mest - eller så några frön av varje!
Så odlar du betor
Betor är egentligen inte så kinkiga, men de trivs allra bäst i soligt läge och i väldränerad jord som gärna får blandas med kompost. Så fröna direkt i jorden när den är varm, från april till juni. Plantera dem på ett djup av cirka 2-3 cm, med 5 cm mellan varje frö för att ge rötterna utrymme att växa. Odlar du flera rader får du gärna hålla ett avstånd på 40 cm mellan raderna. Vattna regelbundet utan att det blir för blött.
När plantorna är ca 5 cm höga kan det vara bra att gallra i raderna så att betorna får mer plats. Se hur Paul Svensson gallrar och skördar betor i olika storlekar.
Foto: Anna Pettersson
Äntligen dags att skörda!
Dra försiktigt upp betorna när de är ungefär 5-10 cm i diameter, beroende på sort. Du kan skörda dem tidigare, när de bara är 2-3 cm om du gillar små, späda betor. Du kan även skörda sent på hösten och lagra betorna långt in på vintern. Välj då en lagringsbar sort och förvara sedan höstskörden mörkt och svalt. Glöm inte att även blasten är en riktig delikatess! Skörda bladen späda och plocka bara något blad här och där – betorna behöver ha bladen kvar för att fortsätta växa.
Lycka till med odlingen! Här nedan hittar du massor av härliga recept att inspireras av när det är dags att skörda.