5 goda viner till påskbordet
Sill, lamm och lax. Hur ska man tänka när man väljer vin till påskbuffén?
- Det stökigaste med påskmaten är att det precis som med julbordet är alla möjliga smaker och rätter som sticker ut och man försöker hitta en dryck som funkar till allt det. Då är det svårt att hitta den där magiska kombinationen. Men druvan Riesling och den röda Barbera fungerar generellt bra till olika delar på påskbordet.
Sill i lag och krämig sill, vilket vin passar här?
- Sill har en väldigt distinkt smak vilket gör den svår att kombinera med vin och också därför den går så bra ihop med vår svenska akvavit med hög alkohol och stor smak.
Ett roligt dryckesalternativ som faktiskt funkar väldigt bra är starkvinet sherry från Andalusien i södra Spanien - välj den torra vita varianten fino sherry.
Fino Inocente sherry, Spanien, nr 8202, 109 kronor.
En klassisk smörgåstårta med skaldjur, vad passar?
- Det beror lite på vad den innehåller men låt oss säga skaldjur, majonnäs, och citron. Då är det syran från citronen och fettet från majonnäsen vi ska anpassa oss efter, och inte ta ett för kraftigt vin som tar över skaldjuren.
Så ett vitt vin som har en hög syra, exempelvis ett torrt vin på druvan Riesling. Syra i vin möter nämligen syra i mat samtidigt som den lättar upp och rensar paletten för fet mat. Även ett torrt mousserande vin hade också passat bra, där hjälper nämligen bubblorna till att lätta upp den fetare majonnäsen.
Georg Breuer, Riesling Sauvage, 2019, Tyskland, nr 5899, 149 kronor.
Lamm är en favorit för många – vad väljer vi för vin här?
- Två klassiska vinområden som gör röda viner till lamm är det omtalade franska distriktet Bordeaux och det kända Rioja som kommer från Spanien. Rioja är ofta lättare att komma undan till ett bra pris och hitta på Systembolaget med lite ålder på nacken vilket jag personligen tycker är väldigt härligt. När åren går så avrundas också strävheten i vinet vilket gör Rioja ofta max medelfylligt, vilket också gör det lättare att matcha med flera olika rätter på påskbordet.
Marqués de Riscal, Reserva, 2016, Spanien, Rioja, nr 2573, 199 kronor.
Vi avslutar påskmiddagen med en söt cheesecake – vilket vin passar då?
- Moscato d’asti! Älskar detta söta, mousserande vin från norra Italien i Piemonte. Med sin pigga färska fruktighet går det utmärkt till cheesecake men är också otroligt mumsig för sig själv som egen dessert!
Moscato d'Asti, Gianni Doglia, 2020 Italien, Piemonte, nr 7925, 105 kr.
Tips på ett allroundvin som funkar till det mesta på påskbordet!
- Jo men då skulle jag återigen komma tillbaka till Riesling. En druva som med sin syra klarar mycket mat men fortfarande inte ger alltför kraftiga viner. En annan druva som fungerar lite liknande när det kommer till röda viner är Barbera. Med dessa två viner kommer man lösa de flesta delar på påskbordet även om man kanske inte alltid hittar den där ultimata kombinationen.
Barbera d'Alba, Busije, 2019, Italien, Piemonte, nr 75722, 119 kr.
Uppdaterad mars 2024