Odla sallat - bästa tipsen!
Att odla sallat är den bästa och enklaste grödan att börja med om man är nybörjare. Vanligaste sorten är plocksallat men även sorter som isbergssallat, huvudsallat och den mer avlånga varianten bindsallat är populära.
Sallat trivs i de flesta jordar, men ger du den en näringsrik och lucker jord så mår den extra prima. Sallat gillar inte alltför varma och soliga platser, då växer de sämre och om de torkar så påverkar det också smaken på bladen.
Du kan med fördel plantera sallat i kruka, balkonglåda eller pallkrage. Friland går jälvklart också bra, men det tycker också sniglarna som är snabba till salladsbuffén. För den som är intresserad av hydroponisk odling, alltså att odla i vatten utan jord, så går det också utmärkt för just sallat.
Olika sorter
Oj oj oj så många sorter sallat det finns! Här gäller det bara att gå efter sitt eget tycke och smak. Plantskolorna har många fina sorter att välj på från olika varumärken som Nelson Garden, Runåbergs fröer, Fröbanken, Weibulls, Impecta, Lindbloms frö och som dessa på bilden från Florea.
Att börja så
Sallat är relativt snabbväxande, så det är en bra idé att så sina frön i omgångar, inte allt på en gång.
Sätt igång med första sådden i april och så i omgångar fram till juni. Om du försår inomhus, plantera fröna på ca 1 cm djup, håll jorden fuktig och ställ krukorna ljust och svalt. När plantorna är ca 1 dm och risken för frost är borta, då kan du plantera ut dom.
Sista sådden kan du göra nån gång i juni. När nätterna blir varmare, uppåt 20 grader, då blir fröna kinkiga och har svårt att gro.
Skörda
Fördelen med sallat är att man kan plocka lite vartefter man ska tillaga något. Alltså man skördar inte en hel planta utan man plockar lite efter behov från varje planta, därav namnet "plocksallat".
Ju mer plantan växer och blir stor, desto lättare är att den blir besk, så att skörda löpande. Vill du ta frö från din planta, då låter du sallaten gå i blom, så kan du sedan skörda fröerna.
Sniglar
Ja, sniglarna är ju sallatens största fiende. Och det finns många tips hur man ska hålla de glupska djuren borta. Från ölfällor till Ferramol-pellets, sax, kålnät, eller det eviga plockandet tidig morgon och sen kväll. Men ett bra grundtips är i alla fall att ha sallatsodlingarna upphöjt från marken, det försvårar det lite för sniglarna.
Tips!
Visste du att du faktiskt kan odla sallat inomhus året runt! Se till att använda extra ljusbelysning under de mörka månaderna.