4 pizzor du (troligtvis) aldrig provat
3 skäl till att välja svensk ost
Visste du att endast 4 av 10 ostar som vi äter i Sverige är producerade i Sverige? Här kommer 3 skäl till att välja svensk ost.
- Sverige har friska djur och friska djur behöver inte antibiotika – Sverige har EU:s lägsta användning av antibiotika i djurhållningen.
- Det går åt cirka 10 liter mjölk för att producera 1 kg hårdost. Ost märkt med Från Sverige och Mjölk från Sverige är alltid gjord på 100% svensk mjölk från svenska mjölkkor.
- Den svenska mjölkens klimatpåverkan är lägre per kilo än i många andra länder! Det beror bland annat på att mjölkkornas foder består av gräs och klöver – och att de producerar mycket mjölk per ko!
Här kan du läsa om varför det är bra att välja svenska råvaror generellt.
Svensk ost + pizza = sant
Välj svensk ost på pizzan – till exempel Präst istället för mozzarella. Det gör gott för smaken och konsistensen på din pizza! Faktum är att många pizzabagare har som hemligt knep att toppa pizzan med hushållsost för att få till de där långa oststrängarna. Titta efter märket Från Sverige eller Mjölk från Sverige så vet du att hushållsosten är gjord i Sverige på svensk mjölk.
Visste du att Desirée Jaks, Årets Kock 2023, har gjort två riktigt smarriga recept på pizza gjord på råvaror från Sverige? Här hittar du recepten!
Testa också pizza med chorizo, paprika, salvia och grevéost!
4 svenska ostar som passar extra bra på pizza!
- Präst – gräddig och med fin sälta, passar bra som smaksättare!
- Herrgård – mild och gräddig, en perfekt smältost.
- Grillost – en svensk variant på halloumi, supergod att steka krispig och toppa pizzan med när den kommit ut ur ugnen!
- Grevé – nötig och lite söt, perfekt till till exempelvis pepprig ruccola.