Innertemperatur - kyckling och fågel
Att tillaga kyckling och andra fåglar är inte så krångligt då de aldrig ska vara rosa inuti. Ta hjälp av en termometer för att uppnå rätt temperatur!
Innertemperatur fågel
Fågel | Temperatur |
---|---|
Kyckling, hel | 82° |
Kycklingbröstfilé | 72° |
Kycklingfilé | 72° |
Kyckinglårfilé | 72° |
Kycklingben & kycklingklubba | 82° |
Kycklingvingar | 82° |
Kalkon, hel | 72° |
Kalkon bröstfilé | 72° |
Kalkon lårstek | 75-82° |
Bra att veta om fågel:
Fågelkött ska alltid vara väl tillagat för att förhindra att eventuella bakterier lever kvar. Köttet bör komma upp över 72 grader och tillagar man kyckling med ben, som en hel fågel, lår och klubba så behöver temperaturen vid benet vara cirka 82 grader.
Lättast att ta reda på innertemperaturen är med hjälp av en digital termometer. Stick in termometern i mitten av den tjockaste delen.
Tänk på att ha god hygien när du hanterar rått fågelkött. Tvätta händerna noggrant och använd en skärbräda i plast istället för trä.