Innertemperatur - viltkött
Innertemperatur viltkött
Viltkött | rare | medium | well done |
---|---|---|---|
Hjort: ytterfilé & filé | 52° | 57° | 65° |
Hjort: stekdetaljer | 55° | 62° | 68° |
Rådjur: ytterfilé & filé | 52° | 57° | 65° |
Rådjur: stekdetaljer | 55° | 62° | 68° |
Vildsvin: ytterfilé & filé | X | 65° | 70° |
Vildsvin: stekdetaljer | X | 65° | 70° |
Älg: biff & filé | 52° | 57° | 65° |
Älg: stekdetaljer | 55° | 62° | 68° |
Renfilé | 52° | 57° | 65° |
Ren steketaljer | 55° | 62° | 68° |
Bra att veta om vilt:
Vilt är ett fettsnålt kött, så steker eller grillar du det för länge så blir det segt. Men hur det "perfekta viltköttet" ska vara tvistar de lärda om! Viltkött passar som regel att tillaga "medium rare".
Tänk på att värmen stiger i köttet en stund efter tillagning, så ta bort köttet från grill eller ugn några grader för tidigt.
Lättast att ta reda på innertemperaturen är med hjälp av en digital termometer. Stick in termometern i mitten av den tjockaste delen. Det är också skillnad på om du tillagar en stor stek eller gör små filébitar. En stor stek låter du med fördel få färg på hög värme i stekpanna eller grill för att sedan gå klart i ugn. Medans mindre filébitar lätt blir torra i ugnen och passar bättre att gå klart på grill eller i stekpanna.