Innertemperatur - fisk
Innertemperatur olika fisksorter
Fisk | Temperatur |
---|---|
Lax | 48-55° |
Vit fisk (torsk, sej, kolja) | 52-56° |
Makrill | 52-60° |
Tonfisk | 31° |
Plattfisk (rödspätta & rödtunga) | 50-52° |
Flundra | 48-50° |
Röding | 50-58° |
Gös | 50-60° |
Bra att veta om fisk och temperaturer:
Du kan se med blotta ögat om fisken är klar. När det lätt genomskinliga köttet är vitt och det rosa laxköttet är blekrosa då är det redo!
Lättast att ta reda på innertemperaturen är med hjälp av en digital termometer. Stick in termometern i mitten av den tjockaste delen. Om du tillagar fisken vid höga temeraturer som vid grillning, så fortsätter värmen öka i fiskköttet en stund efteråt, så ta bort fisken lite före maxtemperatur och låt den vila en stund för att nå rätt temperatur.
Rå fisk - är det farligt?
Livsmedelesverket rekommenderar:
Frys vildfångad fisk som ska ätas rå, gravas, lättmarineras eller kallrökas i minus 18°C i tre dygn. Större hela fiskar kan behöva frysas ytterligare ett par dygn. Då dör eventuella parasiter som kan finnas i fisken. Odlad lax behöver däremot inte frysas då den får kontrollerat foder och risken maskparasiter är mycket låg.