Innertemperatur - fläskkött
Vilken innertemperatur bör fläskkött ha? Och varför är rekommendationen att inte äta rosa griskött?
Ta hjälp av vår temperaturguide och en köttermometer och stek ditt kött till perfektion!
Innertemperatur fläskkött
Fläskkött | Medium | Well done |
---|---|---|
Fläskfilé | 65° | 70° |
Fläskkarré | X | 75° |
Fläskfärs | X | 70° |
Fläskkotlett, kotlettrad | 65° | 70° |
Fläskytterfilé | X | 70° |
Flintastek | 65° | 70° |
Skinkstek | X | 70° |
Skinkbog | 75° | |
Sidfläsk | X | 80° |
Picnicbog | 65° | 70° |
Bra att veta om fläskkött:
Använd alltid en köttermometer och mät alltid i den tjockaste delen av köttet. Kom ihåg att om du låter köttet vila en stund efter tillagning, att temperatur i köttet stiger ytterligare några grader. Genom att låta köttet vila, så stannar köttsaften bättre kvar i köttet och det går lättare att skärna fina skivor.
Varför ska man inte äta rosa/ rare griskött?
Trikiner, en typ av mask finns i bland annat griskött men är i dag ovanligt hos just svenskuppfödda grisar. Dock är Yersinia är en bakterie som finns naturligt i grisar. Bakterien förökar sig i kylskåpstemperatur och överlever frysning men dör vid upphettning över 70 grader. Läs mer om detta hos Livsmedelsverket.