Så kokar du perfekt sparris!
Koka grön sparris
Nedre delen av gröna sparrisar är träig, så bryt av några centimeter av foten där den knäcks naturligt. Koktid på grön sparris varierar efter hur tjock den är, men att sjuda i saltat vatten i ca 5 minuter brukar bli lagom. Testa med en potatissticka - det ska fortfarande vara lite motstånd när den är klar! Sjud gärna din sparris i en vid panna så de får sträcka ut sig ordentligt.
Koka vit sparris
Den här rackaren behöver du skala! Ta en potatisskalare och börja nedanför knoppen så du får bort alla hårda fjäll. Ansa bort lite nedtill också, sen kan du lägga ner den i sjudande vatten. Vit sparris har lite längre koktid än sin gröna kompis, men även här kan du prova dig fram med sticka. Lite citron i kokvattnet gör gott!
Färsk sparris håller sig ett par dagar i rumstemperatur. Sätt nedre delen av stjälkarna i ett glas med vatten i kylskåpet så håller den sig över en vecka i kylskåp! Sparris går även bra att frysa.
Visste du att grön sparris växer så här fint? Bara att skörda när de fått rätt längd. Vit sparris växer under jorden och skördas när knopparna tittar upp.
Foto (från Mandelmanns gård): Cecilia Möller