Så kombinerar du rätt ost med rätt kex - den ultimata snabbguiden
Lagrad hårdost
Västerbottensost®, Parmesan, Gruyère och Cheddar är smakrika ostar som varierar från krämiga till gryniga ostar med tydlig sälta och mindre fett. Dessa passar bra till kexen Chili & Sesam, Fina Rågkex, Kexsticks med Västerbottensost och Havssaltade.
Färskost
Mozzarella, Feta och Cream Cheese är milda, gräddiga och friska ostar med tydlig syra. Dessa passar bra till kexen Chili & Sesam, Kexsticks med Västerbottensost®, Havssaltade och Surdeg.
Vitmögelost
Brie, Camembert och Brillat Savarin är milda och krämiga ostar med ton av nötter och svamp samt arom av ammoniak. Dessa passar bra till kexen Chili & Sesam, Kexsticks med Västerbottensost®, Havssaltade, Lätt dinkel, Salinas och Surdeg.
Se vårat recept på heta kex med krämig brieost och aprikoser
Blåmögelost
Roquefort, Stilton och Gorgonzola är smakintensiva och antingen gräddigt lena eller smuliga ostar med tydlig sälta och ton av umami samt arom av mögel. Dessa passar bra till kexen Lätt Dinkel och Fina Rågkex.
Getost
Vit Caprin, Chèvre och Chevrette är lagrade ostar som varierar från krämiga och mjuka till smuliga och halvhårda. Gemensamt är en syrlig och jordig smak som skiljer sig från andra ostar. Dessa passar bra till kexen Surdeg.
Se vårat recept på utvalda mingelsnittar till midsommarbordet
Kittost
Tallegio, Appenzeller, Morbier och Fransk bondost är smakrika ostar som varierar från milda, mjuka och något fruktiga till hårda, starka och tydlig beska. Dessa passar bra till kexen Lätt Dinkel.