Så väljer du rätt kex och vin till ostbrickan!
Vitmögelost
Vitmögelostarna är mjuka och krämiga i konsistensen och finns som både milda Brie och Camembert, till mer smakrika Brie de Meaux, som kan vara något skarp i smaken.
Kex: Välj Göteborgs Kex Utvalda Västerbottensost®, Lätt dinkel, Chili & Sesam, Salinas eller Havssaltade.
Vin: Mild Brie och även Camembert, trivs bra ihop med en mjuk och bärig Pinot Noir, eller en vit, frisk och fruktig Riesling. Mer smakrika vitmögelostar passar ett fylligt vitt vin som en fatlagrad Chardonnay.
Färskost
Till färskostar räknas mozzarella, burrata, feta, cantadou och de bredbara varianterna. Färskost och gräddiga ostar är milda och lite syrliga, vilket gör dem gångbara med rätt många olika viner.
Kex: Välj Göteborgs Kex Utvalda Västerbottensost®, Salinas, Surdeg, Chili & Sesam eller Havssaltade.
Vin: Färskost kräver inte så smakrika viner utan vita friska och fruktiga viner som ex. Chardonnay (ofatad), druvan Pinot grigio eller mousserande vin. Men lätta röda viner passar också från kategorin mjukt & bärigt, som druvan Merlot.
Hårdost
Hårdostar är lite salta, fetare ostar, ofta lagrade. Hit hör bland annat cheddar, comté, parmesan, pecorino och gruyère, parmesan och gruyère samt alla svenska klassiker som prästost, Svecia, herrgård och brännvinsost, Västerbottensost.
Kex: Välj Göteborgs Kex Utvalda Västerbottensost® eller Havssaltade.
Vin: Smakrika, lite salta ostar trivs bra tillsammans med smakrika rödviner och som klarar tanninerna i ett strävare rödvin. Välj vin inom kategorin Kryddigt & Mustigt, som en Nebbiolo, Cabernet sauvignon, mustig Syrah, bärig Gamay eller det sötfruktiga vinet Amarone eller det lättare men fruktiga Beaujolais. Vill du hellre ha ett vitt vin, välj från kategorin Fylligt & Smakrikt, en smörig Chardonnay perfekt till en gruyère.
Getost
Getosten är en lätt och syrlig ost där chèvre är kungen men även Crottin de Chavignol och Sainte-Maure är populära sorter.
Kex: Välj Göteborgs Kex Utvalda Surdeg.
Vin: Getost passar bra till ett frisk vin med hög syra, där mineralerna och aromen i en sauvignon blanc gifter sig perfekt med osten. Även Sancerre, Chablis och Pinot Grigio fungerar fint med getost.
Kittost
Till kategorin kittostar hör bland annat Taleggio, Port salut, Altesse, Epoisses och Morbier och Münster och känns ofta igen på dess något fräna lite stalliknande doft. Dessa smakrika ostar passar till vin med viss sötma och hög fruktsyra.
Kex: Välj Göteborgs Kex Utvalda Lätt dinkel.
Vin: Till kittost passar allra bäst ett vitt fylligt vin gjort på aromatiska druvor som Riesling eller Gewürztraminer som gör sig perfekt till kittostens starka och salta smak. Föredrar du ett rött vin, välj ett mjukt rött vin med mildare tanniner som en mogen pinot noir eller rioja.
Grön- och blåmögelost
På varje ostbricka brukar en roquefort, gorgonzola eller stilton finnas med. Salta, smakrika och lite komplexa ostar med mycket umami kan dock vara en svår kombination med vin. Dessa mögelostar behöver sötma i vinet för balans (och se upp med torra rödviner som kan ge en metallisk smak i munnen).
Kex: Välj Göteborgs Kex Utvalda Lätt dinkel.
Vin: Söta viner och dessertviner är ett ”måste” till mögelostar. Tokaj, Marsala och Sauternes är säkra kort.