Skörda äpplen - så gör du!
Det finns cirka 200 äppelsorter i Sverige, och flera tusen totalt i hela världen. I Sverige har vi populära sorter som Saga, Ingrid Marie, Cox Orange, Rubinola, Elise, Discovery och Santana. Tack vare moderna lagringsmetoder kan man idag köpa svenska äpplen i butikerna året om. Vilken sort du väljer att odla, ja det är en individuell smakfråga!
Dags att skörda
Äpplen mognar i omgångar, beroende på om det är sommar-, höst eller vinteräpplen. Sommaräpplen mognar och plockas i augusti och början av september och äts direkt. Höstäpplen mognar under andra delen av september och oktober och kan ofta lagras en kortare tid. Vinteräpplen plockar du innan frosten kommer och lagrar på en sval, frostfri plats. De mognar från slutet av oktober och övergår då från plockmognad till ätmognad från november till mars/arpil.
De första äpplena som faller till marken är fallfrukt som ofta är angripen av insekter. Det inträffar ofta i juli och augusti. När sedan helt oskadade äpplen börjat falla är det dags för skörd.
Bästa sättet att plocka dina äpplen
Äpplen får absolut inte skakas ner om du vill att de ska hålla länge. Plocka med bomullsvantarna på eller åtminstone ett par handskar. Ta ner varje frukt försiktigt från trädet. Se till att få med skaftet, annars kan öppningen bli inkörsport för svampsporer.
Så förvarar du vinteräpplena
Alla äpplen som du tänker lagra ska vara felfria. Linda in dem ett och ett i tidningspapper eller silkepapper. Lägg dem i rena trälådor eller pappkartonger. Lägg två eller tre lager äpplen i varje låda. Ställ kartongerna utomhus invid en skyddad husvägg eller på en balkong och täck med trasmattor eller filtar. Ta in dem när den riktiga vinterkylan sätter in. Det bästa är om du har en jordkällare, ett svalt och luftigt garage eller en kall vind.
Ta hand om fallfrukten
Ibland hinner man inte med att plocka alla äpplen före höststormarna. Plötsligt en morgon ligger mängder av äpplen på marken. Låt inte fallfrukten ligga kvar och ruttna. Frukt som angripits av fruktmögel kan sprida sporer i trädgården. Det bästa sättet att ta tillvara på fallfrukten är att åka till ett musteri och göra äppelmust. Passa också på att koka mos eller ge bort äpplen till vänner och bekanta.
Plantering av äppelträd
Våren är den bästa tiden att plantera äppelträd om man bor i norra delen av landet. I södra Sverige planterar man med fördel på hösten. Sätt trädet i ett soligt, lite vindskyddat läge. Plantera helst inte ditt träd där det tidigare stått ett äppel- eller päronträd. Byt i så fall ut de översta 50 centimetrarna på en yta av en kvadratmeter.
Vad är en vildapel?
Äppelkännarna delar in äppelträden i grupper. De talar om kulturaplar, förvildade kulturaplar och vildapel. Alla hör till släktet Malus. Kulturaplar kallar man de odlade träden. Bladen är ludna på undersidan. Förvildade kulturaplar kallas också kärnsådder. De har växt upp ur kärnan från ett odlat äppelträd. Bladen är ludna på undersidan. Malus silvestris, den europeiska vildapeln, är inte så vanlig i landet. Men hittar du ett litet äppelträd i skogen med små, gröna, starkt syrliga äpplen på och med blad som är kala (blanka) på undersidan, har du gjort ett fynd.