Smöra för din kärlek – Tommys 3 snabba såstips
Imponera med en oemotståndlig hemmagjord hollandaise- eller bearnaisesås på Alla hjärtans dag. Här delar vi med oss av Tommy Myllymäkis 3 snabba tips för att du ska lyckas.
Tipsen är hämtade från Tommy Myllymäkis såskurs där du lär dig ännu fler hemliga kockknep som gör det enkelt att bli en mästare i köket.
1. Temperaturen på ägg och smör
För att molekylerna ska gå ihop ska ägget och smöret ha samma temperatur, ca 55-60 grader.
2. Balansen i såsen
Smörsåser handlar om ren och skär matkemi. Ekvationen består av 3 delar:
Vätska (vatten eller citron) +
Fett (smör) +
Emulgator (ägg, t ex 2 st per 300 g smör)
Testa dig fram allt eftersom du kokar såsen för att hitta rätt balans.
3. Rädda en sprucken sås
För tunn sås kan bero på för mycket vätska. Tillsätt då mer smör.
För tjock sås kan bero på för lite vätska. Häll på lite vatten. Vattnet ska då vara ljummet.
Sprucken sås? Troligtvis för att smöret är för varmt (varmare än ägget). Klassiskt tips: lägg i en isbit!
Vill du ta del av fler recept och kockknep kan du läsa mer och köpa Tommy Myllymäkis såskurs här >>