Bli ett pastaproffs! 12 populära pastasorter
Lång pasta - perfekt för finfördelade såser
Spaghetti är en klassiker från södra Italien och passar perfekt med fina tomatsåser. Det är också en självklarhet till pasta vongole – rätter med ursprung i södra Italien helt enkelt. I Italiens skulle man däremot aldrig servera spaghetti med Bolognese – till det används i stället framför allt tagliatelle.
Tagliatelle, fettuccine och pappardelle görs oftast på ägg och är favoriter i norra Italien, där ägg historiskt sett var en symbol för välstånd. Ägg ger en fylligare smak och mer elastisk pasta som passar utmärkt med kraftiga såser som Bolognese eller krämiga ostsåser.
Recept på klassisk bolognese med pasta tagliatelle
Kort pasta - variationens mästare
Kort pasta, eller pasta corta som det heter på italienska, är formad för att fånga upp smaken och ingredienserna i veck och ihåligheter. Den stora variationen av kort pasta ger oändliga möjligheter i köket! Kort beskrivet passar rörformad pasta bäst med robusta såser som har större ingrediensbitar. Spiral- och snäckformade pastasorter passar bättre med krämiga såser, som fångas upp mellan vecken.
Penne och Mezze Maniche
Penne är en sort som de flesta känner till. Den snedskurna formen gör att den enkelt fångar upp sås och smaker. Penne kan vara både slät, lisce, eller räfflad, rigate. Den räfflade versionen är särskilt bra till tjockare såser, som en tomatbaserad arrabbiata eller en krämig ostsås. En liknande form är Mezze Maniche. Den har samma rörform men är kortare och tjockare - perfekt för robusta såser med bitar av grönsaker eller kött.
Recept på Mezze Maniche med svamp och tryffelsalami
Tortiglioni
Tortiglioni har djupa spiralformade räfflor – och kan verkligen lyfta en rätt. Skårona gör att tortiglioni verkligen fångar upp såser med både bitar och mycket smak. Den fungerar utmärkt till kötträtter och tyngre såser, som en gryta eller mustig tomatsås.
Fusilli och Strozzapreti
Fusilli är en annan favorit! Den skruvade spiralformen är inte bara dekorativ, den fångar också enkelt upp både sås och små bitar av grönsaker eller kött. Fusilli är idealisk för krämiga såser, men fungerar lika bra med lättare grönsaksbaserade såser. Strozzapreti som har sitt ursprung Emilia-Romagna har en liknande vriden form och passar bra till lite smakrikare rätter, som pesto eller kycklingröra.
Recept på Strozzapreti med pesto och parmesan
Radiatori
Räfflade pastasnäckor med ännu mer yta att fånga upp sås på! De påminner om små gammaldags element, radiatorer. Därav namnet. De djupa vecken suger upp krämiga såser på ett fantastiskt sätt och passat därför extra bra med tjockare såser, som ost- eller tomatbaserade med bitar i.
Fiori och Fiocchi
Fiori och Fiocchi är mindre vanliga men otroligt trevliga pastaformer som påminner om blommor och små rosetter. Dessa används ofta till lite elegantare rätter och serveras med milda, krämiga eller grönsaksbaserade såser där bitar av ingredienser kan fångas upp i vecken.
Nästa gång du tillagar en pastarätt, tänk på hur pastans form kan lyfta smaker och råvaror, så välj med omsorg!