Zeta Svamppasta med parmesan och tryffelsalamizeta_logo_svg

Bli ett pastaproffs! 12 populära pastasorter

Älskade pasta! En grundpelare i det italienska köket som finns i mängder av olika former. Visste du att varje pastasort faktiskt har ett särskilt syfte? Vissa sorter passar bäst till krämiga ostsåser och andra till köttfärssås eller grytor. Här kommer en enkel pastaguide med populära pastasorter och hur du ska använda dem för att ta din pastarätt till nästa nivå!

Lång pasta - perfekt för finfördelade såser

Spaghetti är en klassiker från södra Italien och passar perfekt med fina tomatsåser. Det är också en självklarhet till pasta vongole – rätter med ursprung i södra Italien helt enkelt. I Italiens skulle man däremot aldrig servera spaghetti med Bolognese – till det används i stället framför allt tagliatelle.

Tagliatelle, fettuccine och pappardelle görs oftast på ägg och är favoriter i norra Italien, där ägg historiskt sett var en symbol för välstånd. Ägg ger en fylligare smak och mer elastisk pasta som passar utmärkt med kraftiga såser som Bolognese eller krämiga ostsåser.

Pasta Tagliatelle Recept på klassisk bolognese med pasta tagliatelle

Kort pasta - variationens mästare

Kort pasta, eller pasta corta som det heter på italienska, är formad för att fånga upp smaken och ingredienserna i veck och ihåligheter. Den stora variationen av kort pasta ger oändliga möjligheter i köket! Kort beskrivet passar rörformad pasta bäst med robusta såser som har större ingrediensbitar. Spiral- och snäckformade pastasorter passar bättre med krämiga såser, som fångas upp mellan vecken.

Penne och Mezze Maniche

Penne är en sort som de flesta känner till. Den snedskurna formen gör att den enkelt fångar upp sås och smaker. Penne kan vara både slät, lisce, eller räfflad, rigate. Den räfflade versionen är särskilt bra till tjockare såser, som en tomatbaserad arrabbiata eller en krämig ostsås. En liknande form är Mezze Maniche. Den har samma rörform men är kortare och tjockare - perfekt för robusta såser med bitar av grönsaker eller kött.

Pasta Mezze Maniche Recept på Mezze Maniche med svamp och tryffelsalami

Tortiglioni

Tortiglioni har djupa spiralformade räfflor – och kan verkligen lyfta en rätt. Skårona gör att tortiglioni verkligen fångar upp såser med både bitar och mycket smak. Den fungerar utmärkt till kötträtter och tyngre såser, som en gryta eller mustig tomatsås.

Fusilli och Strozzapreti

Fusilli är en annan favorit! Den skruvade spiralformen är inte bara dekorativ, den fångar också enkelt upp både sås och små bitar av grönsaker eller kött. Fusilli är idealisk för krämiga såser, men fungerar lika bra med lättare grönsaksbaserade såser. Strozzapreti som har sitt ursprung Emilia-Romagna har en liknande vriden form och passar bra till lite smakrikare rätter, som pesto eller kycklingröra.

Pasta Strozzapreti Recept på Strozzapreti med pesto och parmesan

Radiatori

Räfflade pastasnäckor med ännu mer yta att fånga upp sås på! De påminner om små gammaldags element, radiatorer. Därav namnet. De djupa vecken suger upp krämiga såser på ett fantastiskt sätt och passat därför extra bra med tjockare såser, som ost- eller tomatbaserade med bitar i.

Fiori och Fiocchi

Fiori och Fiocchi är mindre vanliga men otroligt trevliga pastaformer som påminner om blommor och små rosetter. Dessa används ofta till lite elegantare rätter och serveras med milda, krämiga eller grönsaksbaserade såser där bitar av ingredienser kan fångas upp i vecken.

Nästa gång du tillagar en pastarätt, tänk på hur pastans form kan lyfta smaker och råvaror, så välj med omsorg!

Goda recept på pasta

ENKELT
Zeta Pasta med rökt lax och citron
ENKELT
Zeta Pasta med brysselkål och valnötter
Zeta Bolognese med pasta tagliatelle NY

Aktuellt

Pinsa - så lagar du årets snackis!
Sponsrat
Zeta Pinsa med salami och oliver

Pinsa - så lagar du årets snackis!

Pinsa har senaste åren blivit en riktig snackis! Det är som en blandning mellan pizza och focaccia och degen har en rustik och fyllig smak. Den är busenkel att tillaga och passar lika bra som en hel maträtt eller uppskuren som snittar och tilltugg. Ja, inte konstigt att det blivit så populärt! Här hittar du 5 enkla och goda recept på pinsa!

Därför är medelhavsmat bra för kroppen!
Sponsrat
Zeta Ugnsrostade medelhavsgrönsaker med fetaost och soltorkade tomater

Därför är medelhavsmat bra för kroppen!

Senaste årens snack om att "medelhavsmaten förlänger ditt liv" har väl inte undgått någon? Men vad är medelhavsmat egentligen - och varför är den så bra för kroppen?

Det är skillnad på fetaost och fetaost
Sponsrat
Fetaost- och melonspett

Det är skillnad på fetaost och fetaost

Fetaosten är Greklands stolthet! Smaken framkallar minnen av semester och härliga sommarkänslor (till och med mitt i vintern!). I en klassisk grekisk sallad, som ugnsbakad eller i en krämig sås till sommarens grillkvällar - ja, det är inte konstigt att den salta goda osten är så älskad även här i Sverige!

Olivolja - därför är det bästa valet
Sponsrat
Olivolja därför är det bästa valet header

Olivolja - därför är det bästa valet

Mättat fett, omättat fett och kolesterol är begrepp vi ofta får höra. Men vad är egentligen skillnaden, vilket fett är det "bra" fettet och vad gör att olivolja sticker ut? Här reder vi ut begreppen och förklarar var du hittar de goda fetterna - i dubbel bemärkelse!