Halloumi, eldost och grillost - vad är skillnaden?
Halloumin är strikt varumärkesskyddat och får endast produceras på Cypern. Under 2019 upplyste bland annat WWF om att djuren på just Cypern matas med mer än 40 gånger mer antibiotika än svenska djur. Detta utgör en stor folkhälsoutmaning då det i förlängningen kan leda till utökad antibiotikaresistens, vilket givetvis ifrågasätter konsumtionen av halloumi. Men misströsta ej, det finns mängder av alternativ! Här förklarar vi de olika!
Halloumi
Den klassiska halloumin är varumärkesskyddad och för att få kallas halloumi måste osten uppfylla vissa krav. Dels får en halloumiost innehålla max 80 % komjölk (och resterande delar get- och fårmjölk) och så måste osten vara tillverkad på Cypern.
Grillost
Grillost är en ost gjord på komjölk som liknar halloumi i smak och konsistens. Osten tillverkas ofta i Bulgarien och säljs i många matbutiker. En perfekt ost att ersätta halloumi med då den både går att grilla och steka.
Här hittar du goda recept med halloumi där halloumin går att ersätta med grillost!
Eldost
Eftersom att Halloumi är varumärkesskyddat går det inte att tillverka en exakt kopia i svensk tappning. Eldost är således en svensk tolkning av halloumi som är skapat av Sveriges Gårdsmejerier. Osten går att hitta i vissa delikatessbutiker och gårdsbutiker.
Grilloumi
Grilloumi är Fontanas egenproducerade stekost som har varumärkesskyddats av företaget. Osten påminner om klassikern halloumi i smaken men behöver inte följa regler om innehåll och produktionsplats. Grilloumin tillverkas i Grekland.
Fjälloumi
Marie Mandelmanns egna recept på hemgjord halloumi. Ett miljövänligt och roligt sätt att skapa sin alldeles egna ost på.