Så gör du en krämig & seg kolasås
I Tommy Myllymäkis såskurs får du lära dig hemligheterna och knepen som gör att du alltid lyckas med dina såser. Här är några av Tommys bästa tips!
1. Socker istället för sirap ger en snabb kolasås med karamellton
Ofta används sirap i klassiska recept på kolasås. Men vill du ha en sås med mer knäckkaraktär så välj ett recept med socker. De recepten går ofta snabbare att laga och du kan enkelt styra hur karamelliserad du vill ha såsen.
2. Hur hårt sockret karamelliseras påverkar smaken
Desto längre sockret går i pannan desto djupare karaktär kommer den färdiga kolasåsen få. En kort tid ger en karaktär som smaken av sockervadd medan en lång bränntid ger en djupare ton.
När vi hettar upp sockret kommer det få helt nya aromer, dofter och smaker.
-Tommy Myllymäki
3. Använd en stekpanna för bättre kontroll
Med en stekpanna blir det enklare att tillaga kolasåsen och ge hela mängden ingredienser lika mycket värme och bränntid, utan att riskera att det överkokas.
4. Recept med smör ger en smörkolasås
Tillsätter du smör i kolasåsen får den en karaktär av smörkola. Smöret ska tillsättas efter att kolasåsen kokat klart och bara smälta ner i såsen.
5. Höj smakerna i kolasåsen med flingsalt
Flingsalt förhöjer smakerna i såsen och ger en härlig sälta som passar bra ihop med den söta såsen. Vill du inte ha en salt ton i såsen räcker en liten nypa för att göra underverk på smaken.
Hitta ett passande recept och följ det noga
Oavsett vilken dessertsås du ska laga så följ receptet du väljer noga! Nu vet du vad du ska titta efter i recepten för att hitta ett som kommer ge dig det resultat du önskar: en tjock sås, en tunn, en fett eller smalare variant. Är du bara noggrann och följer receptet till punkt och pricka så kommer du lyckas! I recept till dessertsåser behöver du inte improvisera eller använda den kreativa sidan för att lyckas. Det är bara att följa steg för steg så kommer den perfekta hemmagjorda kolasåsen stå redo till eftermiddagens fika!