Odla vinbär - bästa tipsen!
Olika sorters vinbär
Det finns tre huvdsakliga sorters vinbär - röda, svarta och vita. Alla tre sorter är härdiga och trivs i det svenska klimatet, så valet beror mest på vilken smak du föredrar.
- Röda vinbär har en frisk och syrlig smak och är utmärkta att använda i saft, gelé och bakverk.
- Svarta vinbär är kraftigare i smaken och är extra populärt i saft, sylt och bakverk – och även till vissa maträtter. Dessutom är de fullproppade med vitamin C!
- Vita vinbär är något mildare och sötare i smaken, vilket gör dem perfekta att äta direkt från busken eller använda i desserter.
Några populära sorter som trivs i vårt klimat är 'Röda Holländka', 'Svarta Narve Viking' och 'Vit jätte'. Nu finns även otroligt vackra rosa vinbär, 'Aili'
Plantering och skötsel
Vinbärsbuskar är relativt lättskötta och tacksamma att odla eftersom skörden oftast blir väldigt rik. Här är några grundläggande tips för att lyckas.
- Läge: Vinbär trivs bäst i sol och vindskyddat läge, men klarar även halvskugga. De ger mest bär om de får några timmar direkt solljus varje dag.
- Jord: Välj en mullrik, väldränerad jord och lägg gärna på lite kompost innan du planterar.
- Plantering: Plantera buskarna på hösten eller tidig vår. Sätt dem ungefär 1,5 meter ifrån varandra för att ge dem utrymme att växa. Ställ gärna busken i en hink med vatten medan du gräver så rötterna bli ordentligt blöta. Gräv en grop som är dubbelt så stor som rotklumpen, fyll på med planteringsjord och vattna rikligt efter plantering.
- Vattning och gödning: Håll jorden jämnt fuktig, speciellt under torra perioder. Gödsla gärna med trädgårdsgödsel på våren, precis när bladen börjar slå ut, så får busken en bra start på säsongen. Gödslar du för ofta kan det leda till svampsjukdomar.
Så beskär du vinbärsbuskarna
Beskärning är viktigt för att hålla buskarna friska och produktiva. Beskär buskarna årligen, helst under den tidiga våren. Ta då bort gamla, träiga grenar för att ge plats åt nya skott. Buskarna kan beskäras ganska hårt, klipp ner de äldsta grenarna med ca 1/3. Klipp busken luftig så att ljus och luft kan strömmas igenom. Då får du god skörd och håller dessutom skadedjur borta.
Se upp för skadedjur
Även om vinbärsbuskar är tåliga kan de drabbas av skadedjur som bladlöss, vinbärsstekel och vinbärsgallkvalster. Regelbunden tillsyn hjälper dig att upptäcka problem i tid. Prata med någon i din trädgårdshandel för att få hjälp med val av bekämpningsmedel.
Dags att skörda
Vinbären är klara för skörd i juli-augusti, beroende på sort och väder, när de är fasta, fullfärgade, och lossnar lätt från busken. Vinbärsbusken är den perfekta busken för barnfamiljen där små fingrar enkelt kan plocka de vitaminrika bären. Bären som inte äts upp på en gång går utmärkt att frysa in.
Lycka till med din odling!