Tips & tricks! Så lyckas du med fisken
Koka fisk
Nej, fisk ska inte "koka" - den ska sjuda. Kokar du fisken blir den lätt både hård och torr. Den ultimata temperaturen ska ligga strax under kokpunkten. Salta vattnet, ca en halv matsked salt per liter vatten. Och vattnet ska precis täcka fisken.
Vill du, kan du även smaksätta vattnet med lagerblad och vitpepparkorn. Fisken läggs ned i vattnet när tempen nått cirka 60 grader, eller då det samlats små bubblor i kastrullens botten.
Fisken är klar när köttet är vitt, eller blekrosa om vi pratar lax. Torsk och sej lämpar sig extra bra att koka.
Det går alldeles utmärkt att mikra fisk!
Mikra fisk?
Jo det går alldeles utmärkt! Både konsistens och smak bevaras bra i mikrovågsugn. Viktigt är dock att filéerna har jämntjocka bitar.
Lägg fisken på en tallrik eller i en form och täck med lock. Kör sedan på högst effekt i cirka 2-3 minuter för 250 gram. Låt sedan fisken stå någon minut så värmen fördelas jämnt.
Steka fisk
Fiskfilé som ska stekas bör vara torr och pannan riktigt varm. Stek med lite matfett och sänk värmen när fisken läggs i pannan så får fisken en vacker gyllenbrun färg. Om smöret blandas med olja bränner det inte vid lika lätt. Stek fiskfilén i cirka 2-3 minuter per sida.
För att få en fin och frasig yta kan du panera fisken. Enkelpanering innebär att du vänder filén i vetemjöl eller ströbröd, och dubbelpanering om du först vänder fisken i vetemjöl, därefter i uppvispat ägg och sist i ströbröd.
Små, hela fiskar och alla typer av filéer passar att steka.
I ugn
Att tillreda fisk i ugnen är utmärkt när man ska laga till många. Lägg fiskfilén i en form och täck gärna över med en god gratängsås eller med färska örter. Tillaga i 10-15 minuter i 200-225 grader. Foliepaket är också bra eftersom alla goda smaker du väljer att fylla det med stannar kvar i paketet. Lägg filén i aluminiumfolie tillsammans med exempelvis olika grönsaker och örter. Tillaga i 10-15 minuter i cirka 200 grader.
Fiskar som passar bra att tillaga i ugn är hel fisk eller filéer av torsk, kolja, lax, spätta och pigg - och slätvar.
Grilla
Tänk på att grillar du med kol ska kolen vara grå innan du lägger på fisken. Använd gärna ett dubbelhalster som du klämmer fast fisken i, så slipper det vanliga grillgallret ta smak av fisk om du grillar flera saker samtidigt.
Tunna filéer grillas i 2 minuter per sida, medan tjocka grillas i 4 minuter. Lägger du ett foliepaket på grillen tar det ca 10-20 minuter för fisken att bli klar. Fiskar som är lite fetare eller fastare passar bra att grilla, till exempel lax, marulk, havskatt eller annan kotlettfisk.
Sugen på olika fiskrecept? Här har vi samlat våra favoriter!