Smältande mozzarella på pizza, lyxig buffelmozzarella till förrätt eller krämig burrata på pastan - går det ens att tacka nej till? Här beskriver vi skillnaden på mozzarella, burrata och scamorza samt tipsar om 12 magiskt goda rätter.
Italiensk mozzarella - pizzans bästis
Klassisk Italiensk mozzarella är gjord på komjölk som i Italien kallas för Fior Di Latte. Det är den ost som vanligtvis används till italienska pizzor, men gör sig även bra i sallader, till pasta eller på gratänger.
Buffelmozzarella - underbar som caprese
Mozzarella Di Bufala Campana är en ursprungsskyddad och lite lyxigare mozzarella som görs på traditionellt vis med färsk mjölk från vattenbuffel. Den gräddiga mjölken ger en utsökt, fyllig smak med lätt syrlighet. Servera som caprese med en fin olivolja eller på en lyxig pizza.
Burrata - en gräddig storfavorit
Burrata är en delikatess från Apulien som senaste åren har vuxit sig omåttligt populär! Inte så konstigt, då det är en krämig och gräddig variant av mozzarella där kärnan nästan rinner ut. Burrata är perfekt som antipasti tillsammans med en tomatsallad, men passar också som topping till kötträtten, pizzan eller pastan. Testa även Zeta Burrata med tryffel! Mozzarella med lent krämig och gräddig fyllning som fått en härlig smak av tryffelsmör.
Tips! Nu finns även mini burrata - 4 st mindre burrata i ett och samma paket. Perfekt när du vill servera t ex caprese i portionsform!
Scamorza - den rökiga varianten
Scamorza är en rökt mozzarella från de södra regionerna i Italien. Osten är fastare i konsistensen än vanlig mozzarella, har en lätt sälta och härlig rökig smak. Perfekt att riva över pizza eller pasta men även som smaksättare till ugnsrostade grönsaker och gratänger.
Piffa upp julmaten med smaker från medelhavsköket! Duka fram en lyxig laxcarpaccio, vackraste örtbrödet, vegetarisk Janssons frestelse och vitlöksfräst grönkål - här har vi samlat 16 goda italienska bufférätter som passar utmärkt på julbordet.
Få saker slår ett fint uppdukat bord med aperitivo! Här är 12 klockrena tips på italiensk plockmat som funkar lika bra som fredagsmys framför TVn som till festen och buffébordet!
Med Zetas stora utbud av antipasti går det snabbt och enkelt att duka upp en lyxigt bord med italiensk plockmat!
Oavsett om du är en glad vardagsmotionär eller idrottar på hög nivå är en bra kost viktig. Med den fina medelhavsmaten kan du optimera ditt träningsresultat och samtidigt äta riktigt gott!
Det omtalade uttrycket att "medelhavsmaten förlänger ditt liv" har väl inte undgått någon? Men vad är medelhavsmat egentligen - och varför är den så bra för kroppen?
Lady och Lufsens kärlekssaga över spaghettin var ingen slump. För visst blir man lite lyckligare av en perfekt tillagad italiensk pastarätt med fin jungruolivolja ringlad över?
Italiensk snabbmat när den är som bäst! Den trendiga och populära piadinan passar lika bra till lunch och mellanmål som till middag. Fyll bröden med mozzarella, parmaskinka och grönsaker, eller varför inte göra en efterrättsvariant? Sedan är det bara att steka, vika och njuta!