Därför är medelhavsmat bra för kroppen!
Medelhavsmat handlar om att äta lite av allt. Grunden är mycket grönsaker, rotfrukter och baljväxter, kolhydrater från gryner och pasta, ljust kött som fisk och fågel samt nyttiga fetter från fisk och olivolja. Processat kött som till exempel rökta charkuterier och rött kött bör ätas sparsamt, max 500 g i veckan är ett bra tips.
Lika viktigt som maten och råvarorna är själva måltiden- att umgås och njuta av god mat tillsammans. Låt måltiden ta tid och bli det som binder ihop vänner och familj. Det blir en stund där vi uppmärksammar varandra.
Till Medelhavet hör såklart fisk och skaldjur till, vilket är en mycket god källa till viktiga mineraler och fetter. Prova den här himmelskt goda pastan med räkor, citron och tomat
Rätt sorts fetter är viktigt
Medelhavsmaten är inte fettsnål, men kvaliteten på fettet är mycket viktig i matlagningen.
Medelhavskost består till stor del av fisk och skaldjur som förser oss med nyttig Omega-3. Men även fetter från olivolja, nötter och mandlar är både nyttigt och ger god smak och karaktär till maten.
Enkelt, gott och nyttigt
Medelhavsmaten är okomplicerad och råvarorna går lätt att få tag på - var i världen man än befinner sig.
Den balanserade kosten är hälsosam, men det är ingen diet - även om många går ner i vikt av maten. Maten ska just ses som en hälsosam och näringsrik kost som gynnar hela kroppen, både kortsiktigt och långsiktigt.
Prova exempelvis halstrad lax med sedani och citronricotta - ljuvligt gott!
Visste du att?
Det har forskats i flera år kring medelhavsmat. Runt om i världen står forskarna enade om att den hälsosamma och balanserade medelhavsmat tycks leda till minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, övervikt, demenssjukdomar och vissa cancerformer.
Ät färgstark mat
Råvarorna i basen på medelhavspyramiden har lågt energiinnehåll men innehåller en massa andra näringsämnen som är livsnödvändiga för oss, tex vitaminer, fibrer och antioxidanter. Många av vitaminerna och antioxidanterna är färggranna- så ät färgstarka grönsaker och försök få en regnbåge av färg på tallriken!
Testa till exempel detta härliga recept på ugnsrostade medelhavsgrönsaker med fetaost och soltorkade tomater!
Vad karaktäriserar medelhavsmat?
- Grönsaker, frukt och bär
- Fisk och skaldjur
- Baljväxter (ärtor, bönor och linser)
- Nötter, mandlar
- Vinäger och olivolja
- Kolhydrater i form av fullkornsgryner, pasta och ris
- Ljust kött, t ex kyckling