Fritera mera!
Lökringar, rotfrukter, minimunkar...friterat är galet gott och du kan fritera det mesta i matväg om du vill! Här får du recept och tips på goda friterade snacks, bakverk och tillbehör.
Gör så här
- Använd en god olja som tål höga temperaturer. Ofta står det på förpackningen om den lämpar sig som frityrolja.
- Fyll en stadig gryta eller en fritös med så mycket olja att dina råvaror kommer täckas (fritera gärna i omgångar så får du jämnare resultat).
- Hetta upp oljan till ca 150-180 grader, den är tillräckligt varm när en brödbit blir gyllenbrun på ca 1 minut. OBS! Ha alltid ett lock nära till hands att lägga på om det skulle börja brinna i oljan. Släck inte med vatten om det händer för då skvätter det het olja.
- Blanda samman frityrsmet om du vill ha det (se recept nedan) och doppa dina råvaror. Friterar du rotfrukter behöver du ingen smet, skiva bara tunt och lägg dem direkt i oljan.
- Fritera tills de har fått fin färg och lägg sedan på hushållspapper för att rinna av.
- Njut av fraset!